boedapest - foto matthijs bettmanBoedapestBoedapestvarosliget-boedapestboedapest-winter-budapestBoedapest

Viziváros

Viziváros is een rustige woonwijk in Boedapest met veel middeleeuwse huizen, 18e-eeuwse barokke kerken en smalle straten die leiden naar gezellige binnenpleinen.

Boedapest_wijken-Vizivaros.jpgIn de Romeinse tijd liep er een belangrijke weg, die in de Middeleeuwen de hoofdstraat van Vizvŕros vormde, van het gebied Kettingbrug (Lánc-hid) in de richting van Aquincum. De straatnaam heeft nog de zelfde naam; 'Hoofdstraat' (Fö utca). Vroeger lag de wijk nog binnen de vestingburcht. Daar staan nog veel oude badhuizen, die door de Turken in die tijd zijn gebouwd. De straat begint bij het Clark Adam Tčr, aan de Boeda-kant van de Kettingbrug. Dat is ook waar de kilometertelling start voor alle uitgaande hoofdverkeerswegen van Boedapest. Bij het kleine standbeeld op een symbolische kilometersteen staat de inscriptie 0 Km (Miklós Borsos).

Kleurrijk
De wijk strekt zich uit langs de oevers van de Kleine Donau en wordt ook wel 'Waterstad' genoemd. Het is een kleurrijk geheel dankzij de pasteltinten die je er terugziet in de herenhuizen, kerken en musea. De snelste manier om er te komen is lopend over de steile Macskaút, net achter de basiliek van Esztergom. Gemakkelijker is het om de ophaalbrug bij het Koninklijk Paleis over te steken, de met gras begroeide heuvel af te lopen naar Batthyány Lajos utca en vervolgens westwaarts aan te houden naar Pázmány Peter utca.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!