varosliget-boedapestBoedapestBoedapestBoedapestboedapest-winter-budapestboedapest - foto matthijs bettman

Óbuda, de oudste wijk van Boedapest

Óbuda is het oudste deel van Boedapest, waar de koningen woonden voordat ze naar de Burchtheuvel trokken. Nu is het een soort buitenwijk met nog enkele oude huizen waar muziekvoorstellingen en andere culturele evenementen worden gehouden.

Boedapest_wijken-Obuda-1.jpgÓ betekent 'oude' in het Hongaars; zoals de naam suggereert is Óbuda is het oudste deel van Buda. De Romeinen richtten hier aan het einde van de 1ste eeuw na Christus Aquincum op, een belangrijk militair garnizoen en civiel stadje dat de zetel werd van de Romeinse provincie Pannonia Inferior, in het jaar 106. Toen de Magyaren aankwamen, noemden ze dit gedeelte Buda - het werd pas Óbuda toen het ​​Koninklijk Paleis werd gebouwd op de Burchtheuvel.

Plein
Het centrum van deze wijk is Kolosy ter, maar het echte hart van Óbuda vind je ten noordoosten van Kolosy ter, bij het einde van de Arpad-burg. Hier ligt een leuk plein (Flórián-plein) met een aantal kleine kunstmusea en restaurantjes en terrassen. Op het plein staat een metalen beeldengroep van vier vrouwen met een paraplu, gemaakt door Imre Varga. Vlakbij vind je ook een klein museum van deze kunstenaar.

De meeste bezoekers worden afgeschrikt door wat ze zien van Óbuda vanaf de snelweg of uit de HÉV pendeltrein. Geprefabriceerde woonblokken rijgen zich aaneen en het Árpád viaduct splitst het hart van de wijk (Flórián ter) in twee. Maar achter dit alles gaan enkele van de belangrijkste Romeinse ruïnes van Hongarije schuil, opmerkelijke musea en kleine, rustige buurten die nog herinneren aan het Óbuda van lang geleden.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!