varosliget-boedapestBoedapestboedapest-winter-budapestboedapest - foto matthijs bettmanBoedapestBoedapest

Sziget: één van de grootste festivals van Europa

Inwoners van Boedapest zijn rasechte feestbeesten. Er is altijd wel iets te doen en dat wordt altijd vergezeld met een hapje en een drankje. Het hoogtepunt van deze festiviteiten is Sziget: een van de grootste festivals van Europa dat publiek trekt van alle leeftijden en uit de hele wereld. In 2022 vindt het festival plaats van 10 tot en met 15 augustus.

De grootste artiesten
Dat Prince zelf vroeg of hij op het festival Sziget mocht staan geeft goed weer hoe bekend, groot en gewild het festival in Boedapest is. Prince is dan wel een kleine man, zijn naam is zo groot dat we niemand hoeven uit te leggen hoe bijzonder het is. Daar kwam nog bij dat hij zich totaal niet aan de geboekte tijden hield, in het voordeel van de festivalgangers. Hij bleef maar doorgaan. Er kwam geen einde aan. Zelfs toen er al wat bezoekers afdropen, omdat Prince wel erg lang doorging, zette hij stug het volgende nummer in waarna nog meer hits volgden.

Zo groot is Sziget
Dit is geen uitzondering. Veel artiesten tekenen ervoor om op één van de grootste festivals van Europa te mogen staan. Het festival is ongeveer twaalf keer zo groot als Nederlands grootste festival Lowlands. Er zijn 9 grote podia en daarnaast zijn er over het hele festival overal kleine muziektentjes en podia te vinden. Zelfs de koffiebarretjes zijn voorzien van enorme speakers. Het festival trekt jaarlijks ruim 400.000 bezoekers...

Boedapest_sziget-festival

Eiland
Sziget is het Hongaarse woord voor eiland. Het festival bevindt zich namelijk op een eiland, waardoor de bezoekers zich nog meer afgesloten voelen in deze totaal andere wereld. Veelal wordt gedacht dat het festival wordt gehouden op Margit-Sziget, maar het is juist het eiland boven Margit-Sziget dat tot festival-eiland wordt omgedoopt. Deze plek is goed bereikbaar met het openbaar vervoer, maar tijdens het festival zijn er ook genoeg taxi’s die zich aanbieden om iedereen op de plek van bestemming te brengen. Taxi’s moeten verplicht op de meter rijden, zodat ze passagiers niet kunnen oplichten. Let zelf wel een beetje op hoe de taxi's rijden, want ze kunnen natuurlijk wel een extra groot rondje rijden om extra inkomsten te genereren, en als ze doorhebben dat de passagiers niks in de gaten hebben, rijden ze er gerust nog een, of twee.

Reizen naar Sziget
Sziget is op verschillende manieren te bereiken. Vanuit Nederland rijdt er elk jaar een aantal treinen naar Boedapest voor festivalgangers die naar eindbestemming Sziget willen reizen. Het voordeel hiervan is dat je instapt en de komende halve dag niet meer zelf hoeft na te denken. Alles wordt geregeld. Er zijn wel een aantal nadelen: er wordt alleen maar gefeest (wat ook als voordeel beschouwd kan worden), dus slapen kan alleen als je een makkelijke slaper bent. Als de trein eenmaal vertraging oploopt, zal de vertraging enorm vergroot worden omdat het een extra trein is waar op stations plekken voor gereserveerd zijn op afgesproken tijden. Zodra de trein niet op de geboekte tijden op de gereserveerde plek is, krijgen alle andere treinen die wel in de vaste treinplanning zijn opgenomen voorrang. In het ergste geval kan dit de reistijd verdubbelen.

Aan boord van de trein is het eten en drinken niet erg gevarieerd. Het menu bestaat vooral uit bier en worst. Wat wel gaat vervelen als dat zowel ontbijt, lunch als avondeten inhoudt. En bij het reizen met de trein ben je afhankelijk van de vaste reistijden van de trein. Een dag eerder of later is niet mogelijk. Dat kan met het vliegtuig of met eigen vervoer bijvoorbeeld wel. Nadeel van het vliegtuig is dat je niet zoveel bagage kunt meenemen, waardoor je eigenlijk wordt genoodzaakt om tijdens het festival in een hotel te overnachten.

Boedapest_Sziget-festival

Hotelovernachting
Overnachten in een hotel tijdens Festival Sziget hoeft helemaal geen slecht idee te zijn. Op het festivalterrein is er van nachtrust geen sprake, douchen is niet echt aan te raden, en je spullen zijn er niet veilig. Er zijn wel kluizen, maar daar past niet de hele tent in. Op Sziget heeft het reglement bepaald dat je overal je tent neer mag zetten, behalve voor een podium waar eigenlijk het publiek hoort te staan. Verder zijn het festivalterrein en de camping nauwelijks gescheiden. Het is wel verstandig om met de staanplaats rekening te houden met de locatie van het sanitair.

Daarnaast zijn er verschillende campings waar een extra bedrag voor wordt gevraagd: campings die wel gescheiden zijn van het festivalterrein, zoals de VIP camping. Pluspunt van deze camping is het zwembad, maar of mensen daarin willen zwemmen is een andere vraag.

Met een festival dat 7 dagen duurt en inclusief dag -2,-1 en 0 verlengd kan worden tot 10 dagen, kan goede  nachtrust heel welkom zijn. De meeste hotels in Boedapest zijn heel betaalbaar (gelijkwaardig aan de prijzen van de festivalcamping) en zijn dan ook aan te raden tijdens deze periode. Zo lang er in de buurt van het hotel openbaar vervoer rijdt zit je goed.

CityPass
Het is aan te raden om een CityPass van Boedapest aan te schaffen die in de periode van Sziget te gebruiken is. Zo’n CityPass voor 2 dagen kost €12,00 en voor 13 dagen is de vraagprijs €33,00. Eigenlijk is die CityPass geen pas, maar een extra bandje dat om de pols gedragen wordt. Op vertoon van dit bandje kan de hele geldigheidsperiode van het bandje onbeperkt gebruik gemaakt worden van het openbaar vervoer in Boedapest, het biedt toegang tot (bijna) alle musea, de badhuizen zijn onbeperkt te gebruiken en nog veel meer. Bij het gebruik van badhuizen in de periode van het festival is het aan te raden om voor 12.00 uur in de rij voor het badhuis aan te sluiten. Hoe later op de dag, hoe langer de rij wordt. Ervaring leert dat mensen die na 15.00 uur aansluiten uren in de rij lang moeten wachten. Tot 12.00 uur is de rij nog te overzien.

Boedapest_sziget_plattegrond

Tickets
In 2022 vindt het festival van 10 tot en met 15 augustus plaats. Er zijn wel 17 verschillende soorten tickets verkrijgbaar, omdat er ook dagkaarten, weekendkaarten, campingkaarten, enzovoort verkrijgbaar zijn. Door de jaren heen heeft de ticketprijs een flinke groeispurt doorgemaakt. Inmiddels stijgt de prijs van een 7-daagse ticket boven 300 euro uit. En dan is dat zelfs nog de Early Bird prijs, wat betekent dat de kaarten gedurende het jaar alleen maar duurder worden.

Vakantie
Een reis naar Sziget kan gezien worden als echte vakantie. Tijdens het festival wordt verveling uitgesloten en er blijft genoeg tijd over om andere delen van Boedapest te verkennen. Meer informatie over het festival en het programma in 2022 op de website van het Sziget Festival.

Boedapest_Sziget_Festival_25_2017

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!