Boedapestboedapest - foto matthijs bettmanvarosliget-boedapestBoedapestBoedapestboedapest-winter-budapest

10x Gratis te doen in Boedapest

Boedapest is niet de vakantiebestemming om bakken met geld uit te geven. Sterker nog: er is heel veel gratis te doen. Boedapest-Nu geeft 10 tips voor gratis attracties in Boedapest!

Kijken kost niks, en in Boedapest is er toevallig heel veel te zien. Ook is er veel gratis te bezoeken,  waaronder een aantal musea. En al het andere waar entree voor gevraagd wordt zal vergeleken met de prijzen die wij in Nederland gewend zijn, nog steeds niet voelen alsof de hoofdprijs wordt gevraagd.

1. Het Heldenplein
Een monument waar twee soldaten dag in, dag uit het graf bewaken van de onbekende soldaat. Hier vind je ook het Millennium-monument. Het Millennium-monument werd gebouwd voor de Millennium vieringen in 1896.

Boedapest_heldenplein

2. Het Vissersbastion
Het Vissersbastion vormt een soort muur om het deel van Boeda waar vroeger de vismarkt gehouden werd. Met zeven torens biedt het bouwwerk uit 1895 een mooi uitzichtpunt. Eén van de delen is zelfs omgetoverd tot lounge om een drankje te drinken en een deel heeft de functie van restaurant gekregen.

Boedapest_vissersbastion

3. Citadella
Citadella is een fort met oude stadsmuren, waar je vanaf 200 meter hoogte neerkijkt op de Donau en wat een mooi uitzicht biedt over Boedapest.

4. Wandeling over de bruggen
De bruggen waaronder de vrijheidsbrug en de kettingbrug, hebben allemaal hun eigen karakteristieke kenmerken en schoonheid.

5. De Grote Synagoge
Hèt kenmerk van de vroegere Joodse wijk. De Grote Synagoge is op vastgestelde tijden open voor publiek. Alleen voor het museum van de synagoge wordt een entreeprijs gevraagd.

6. Parken en tuinen
Veel parken en tuinen in Boedapest zijn gratis te bezoeken, terwijl de herinnering waardevol zal zijn.  Zoals het mooie, kleine parkje Karoly Kert, het gigantische stadspark Városliget, het bodemloze meer in Buda Feneketlen tó, en Margaretha Eiland.

7. De Opera
Natuurlijk moet er voor een voorstelling in het bekende operagebouw (metrohalte Opera) in de buidel getast worden, maar waag je gewoon eens aan een stap over de drempel en er zal al veel van het gebouw zichtbaar worden. Heel veel goud.

8. Wandeling langs de metro-routes
Met mooi weer is het aan te raden om de meest gebruikte metro-routes eens te lopen. En dan vallen alle lossen puzzelstukjes van Boedapest op de plek.

9. Stefans Basiliek
De grootste kerk van Boedapest is een indrukwekkend monument met veel details, waar ook nog eens vaak activiteiten worden georganiseerd. Er wordt geen entreeprijs gevraagd, maar een donatie is altijd welkom.

10. Musea
Waar vroeger veel musea gratis waren, worden er nu vaak alleen nog maar combinatietickets verkocht waarbij je voor een tentoonstelling betaalt. Eigenlijk is de museumtoegang dan nog steeds gratis, maar worden bezoekers min of meer verplicht om ook de tentoonstelling te bezoeken en daarvoor wordt een klein bedrag van onder de vijf euro gevraagd.

Daar komt nog eens bij dat er uiteindelijk maar een hele kleine groep mensen overblijft die überhaupt entree betalen, omdat er zoveel mensen vrijgesteld worden van de entreeprijs. Zo hoeven kinderen onder de 18 jaar, studenten, invaliden, bejaarden en groepsleiders vaak geen entree te betalen of krijgen ze flinke kortingen. Als docent zijn de musea in Boedapest helemaal een walhalla, want docenten krijgen bijna in elk museum gratis toegang, wanneer ze kunnen aantonen –een briefje van een collega schijnt genoeg te zijn- dat ze docent zijn. Dit geld overigens voor elk persoon die doceert, van kleuterschool tot universitair onderwijs.  

Boedapest_brug

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!