boedapest - foto matthijs bettmanBoedapestvarosliget-boedapestBoedapestboedapest-winter-budapestBoedapest

Balatonmeer

Het Balatonmeer in Hongarije is een prachtige bestemming voor een vakantie en dé ideale verlenging van je stedentrip naar Boedapest. Of je nu kiest voor vakantie met kinderen, geniet van de rust en de natuur of juist wilt gaan feesten in Siofok, een vakantie aan het Balatonmeer voorziet in al je behoeften.

Boedapest_balatonmeer-2Na de hoofdstad Boedapest is het Balatonmeer de grootste toeristische trekpleister van Hongarije. Met zijn afmetingen van 77 kilometer lang en (gemiddeld) 8 kilometer breed is het ook meteen het grootste meer van Midden- en West-Europa. Door de geringe diepte warmt het meer ’s zomers vrij snel op en dat maakt het water heerlijk om in te zwemmen.

Aan de oevers van het Balatonmeer liggen alleen wat kleine dorpen, van stedenvorming is nooit sprake geweest. De toeristencentra liggen aan de zuidkant van het meer omdat het water daar het warmste wordt en de stranden er breed zijn. De zuidelijke oever loopt ook langzaam af - ideaal voor jonge gezinnen.

Tip: boek een excursie naar het Balatonmeer vanuit Boedapest! Een van de excursies die wordt aangeboden is een dagtrip die eerst 's werelds grootste porseleinfabriek in Herend bezoekt en vervolgens aan het Balatonmeer verschillende plaatsen bezoekt, onder andere de abdij op het schiereiland Tihany.

Reserveer een ticket voor een excursie naar het Balatonmeer

De noordoever
De noordelijke oever is het ontdekken waard: dit gebied is verklaard tot Balaton Hoogland Nationaal Park (Balaton Felvideki Nemzeti Park). Je  kunt hier mooie wandelingen maken en je komt er veel wijnbouw tegen, op de basalthellingen van de uitgedoofde vulkanen. Het kuurstadje Balatonfüred geldt als de belangrijkste toeristenplaats van de noordoever.

Boedapest_szigliget-balantonmeer

Kasteelruïne van Szigliget
Er zijn veel bezienswaardigheden rond het meer, maar de kasteelruïne van Szigliget mag je zeker niet missen als je hier op vakantie bent. Het kasteel is gebouwd in de 13e eeuw op een strategische plek aan het Balatonmeer. In die tijd was Szigliget nog een eiland, maar tegenwoordig kun je er gewoon met de auto heen. Het kasteel is bijna volledig verloren gegaan na een vernietigende blikseminslag in de munitietoren. De ruïne, die vanaf begin 1700 steeds verder werd verwoest, is nu een prachtig romantisch plekje. Alleen al het panorama over het Balatonmeer is de moeite waard.

Boedapest_balatonmeer

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!