varosliget-boedapestboedapest - foto matthijs bettmanBoedapestboedapest-winter-budapestBoedapestBoedapest

Szentendre

Een leuke tips voor een dagtocht vanuit Boedapest is een bezoek aan Szentendre, een leuk, kleurrijk stadje aan de Donau, op 20 kilometer van Boedapest.

Boedapest_szentendreNog een parel aan de Donau
Nog geen 20 kilometer van Boedapest ligt een andere populaire, toeristische stad aan de Donau: Szentendre. De stad met 23.000 inwoners oogt knus. Ongeveer elk huisje in het centrum is bedekt met een andere tint verf wat de binnenstad bont kleurt. Zeker als in de zomer de terrassen vol zitten zorgt het voor een sfeervol geheel.

Toeristvriendelijk
Ook Szentendre is berekend op de toerist van vandaag de dag. De huizen waar vroeger welvarende Hongaarse koopmannen in woonden zijn inmiddels bijna allemaal omgebouwd tot musea, restaurants, cafés en winkels.

Boek hier tickets voor een fietstour naar Szentendre

Tip: Boek een excursie naar Szentendre! 
Het is mogelijk om een excursie te maken naar Szentendre vanaf je hotel in Boedapest. Je gaat dan heen met de bus, krijgt een uitgebreide rondleiding met een gids door de stadjes Szentendre, Esztergom en Visegrád en Szentendre en je geniet op verschillende punten van een schitterend uitzicht over de Donauvallei. Tijdens de zomer (tussen 1 mei en 30 september ) ga je terug naar Boedapest over de Donau per boot. 

Boek hier tickets voor de ecursie naar de Donauknie

Servische invloeden
Dat er in de 18e eeuw ongeveer 5000 Serviërs zijn gevlucht voor de Turken en strandden in Szentendre, is nog aan alles te merken in de stad. Ze hebben een flinke stempel gedrukt op het karakter van de stad. De stad telt een aantal Servische kerken die te herkennen zijn aan de typische late barok met krullende details,  typische afbeeldingen van kerkse iconen, marmeren altaren en het onderscheid tussen mannen en vrouwen in de kerk. Het souvenir dat ze hebben achtergelaten zie je onder andere terug in het Koopmanskruis, één van de belangrijke monumenten in de stad. Dit moment staat midden op het Fö plein.

Sport
Naast de cultuur die Szentendre te bieden heeft is het ook een geschikte plek om verschillende soorten sport te beoefenen. In de omgeving zijn zwembaden en genoeg plekken om te watersporten, er zijn mooie wandelgebieden, er is onlangs een manege gebouwd om te paardrijden en zijn er verschillende arena’s geopend in de buurt van Szentendre.

Boedapest_szentendre

Bezienswaardigheden en hot spots in Szentendre:


Dus mocht je ooit meer van Boedapest en omgeving willen zien dan alleen de hoofdstad zelf, dan is Szentendre zeker aan te raden. Het is niet voor niks zo'n populaire stad!  

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!