www.boedapest-nu.nl gebruikt cookies!

De websites van Stedenman gebruiken cookies (o.a. van Google) om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.

Klik op "Ja, ik ga akkoord!" om cookies te accepteren en de website volledig te gebruiken, of lees hier meer informatie voor een gedetailleerde beschrijving van de soorten cookies en te kiezen of u deze cookies wilt accepteren tijdens een bezoek aan deze site.
varosliget-boedapestBoedapestBoedapestboedapest - foto matthijs bettmanBoedapestboedapest-winter-budapest

Kürtőskalács: zoet brood op een stokje

In Boedapest kun je niet zo gemakkelijk een broodje halen zoals wij dat gewend zijn. Wel hebben ze hun eigen specialiteit in Kürtőskalács: zoet brood op een stokje.

In Nederland noemen we het Hongaarse broodje “brood op een stok”. In Boedapest geven ze het de Hongaarse naam Kürtőskalács. Van oorsprong komt deze traditionele lekkernij uit Transsylvanië. Van origine komt het dus helemaal niet uit Hongarije. Maar de snack is door de jaren heen goed ingeburgerd en ook in Boedapest kom je het zoveel tegen dat het bij het straatbeeld van de stad hoort. Eigenlijk kan niemand de stad verlaten zonder een “afrolbaar broodje” te hebben geproefd.

De lekkernij wordt door de Hongaren onder cake geschaald omdat het als zoet broodje gebakken wordt. Een dunne sliert van zoet deeg wordt om een houten stok gedraaid en dan wordt het boven hete kolen gebakken. De meest bekende variant van dit zoete broodje is misschien wel het broodje dat met met kaneel is gekruid. Walnoten, vanille en amandelschaafsel worden er ook vaak in verwerkt.

De broodjes zijn populair. Niet alleen om de smaak (hoewel de geur in de straten je wel behoorlijk zal laten watertanden), ook het gemak speelt een grote rol. Door de structuur worden de broodjes afgerold en maakt daarmee het eetgemak comfortabel. Tijdens festivals wordt de Kürtőskalács verkocht, maar ook op gewone dagen is het verkrijgbaar op straat en bij bakkers in Boedapest.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!