www.boedapest-nu.nl gebruikt cookies!

De websites van Stedenman gebruiken cookies (o.a. van Google) om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.

Klik op "Ja, ik ga akkoord!" om cookies te accepteren en de website volledig te gebruiken, of lees hier meer informatie voor een gedetailleerde beschrijving van de soorten cookies en te kiezen of u deze cookies wilt accepteren tijdens een bezoek aan deze site.
Boedapestvarosliget-boedapestBoedapestboedapest-winter-budapestBoedapestboedapest - foto matthijs bettman

Beigli, traditioneel Hongaars maanzaadgebak

Beigli is een van de meeste traditionele Hongaarse gebaksoorten. Maanzaad is overal in Hongarije te krijgen, terwijl het in Nederland een stuk lastiger is. Gelukkig hebben we tokoís waar je voor maanzaad wel terecht kunt. Het duurt gemiddeld een half uur tot een uur om dit recept te bereiden.

Wat je nodig hebt voor het deeg zijn:

Boedapest_recepten-beigli.jpg250 gram bloem
100 gram boter
25 gram suiker
Een snufje zout
2 eidooiers
Een beetje melk
10 gram gist.

Nodig voor de vulling:

2 eetlepels honing
125 gram basterdsuiker
100 milliliter melk
200 gram maanzaad
Schil van 1 citroen
2 grote eetlepels abrikozenjam

Warm de melk op tot deze handwarm is en los daarna de gist hierin op. Zeef de bloem boven een kom en voeg er een snufje zout aan toe. Kneed de boter met de bloem en voeg hier de suiker en het eigeel aan toe terwijl je het geheel blijft kneden. Voeg de melk nu toe en kneed het tot het een soepel deeg is. Laat het hierna een uur rusten op een koele plaats.

Het is nu tijd om de vulling te maken. Maal het maanzaad tot er een kleverige massa ontstaat en kook het hierna in de melk met de suiker en honing in een pan. Als het even gekookt heeft haal je de pan van het vuur en voeg je de citroenschil aan het geheel toe.

Rol het deeg uit tot een rechthoek en besmeer het met maanzaad en rol het dan voorzichtig op. De bovenkant bestrijk je met een losgeklopt ei en prik er dan wat gaatjes in met een vork. Als laatste bak je het geheel in een half uurtje bruin op 200 graden.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!