boedapest-winter-budapestBoedapestBoedapestvarosliget-boedapestBoedapestboedapest - foto matthijs bettman

Heerlijke Pörkölt, echte Hongaarse goulash

Goulash is natuurlijk hét gerecht dat we kennen van Hongarije. In het Hongaars wordt het pörkölt genoemd. Even weten dus voor je bestelt - anders krijg je misschien gulyas, een soep!

Je kunt goulash op verschillende manieren klaarmaken, met rundvlees, kippen-, schapen- of varkensvlees. Maar ui en parika móet er altijd in. Het wordt normaal gesproken gemaakt in een grote ketel die boven een houtvuur hangt. Goulash is niet iets wat je even snel maakt, het heeft een aantal uren nodig en je moet er voortdurend bij blijven.

Ingrediënten die je voor de pörkölt nodig hebt zijn onder andere veel vlees, paprikapoeder en ui, tomaat, komijnpoeder en verse paprika's. Verder zijn een vetstof als olijfolie of bakboter maar ook water, wijn of bouillon onontbeerlijk. Het vlees moet vrij zijn van botjes, maar het hoeft niet heel fijn te zijn - het ideale goulashvlees is met vet doorregen. Wat je zelf kunt toevoegen zijn organen, champignons of wilde paddenstoelen. Het is het lekkerst om te eten met aardappelen, brood of andere deegwaren.

Een speciaal recept uit het boek Hongaarse specialiteiten, van uitgeverij Kolemann: Sertespörkölt.

Boedapest_recepten-porkolt-.jpgDe benodigdheden hiervoor zijn:
800 gram varkensvlees
1 grote ui
2 a 3 paprika's
60 gram vet
halve theelepel paprikapoeder
1 grote tomaat
zout
1 paprika voor garnering

Snij het vlees in hapklare blokjes en snipper de ui. Verwijder de zaadlijsten en pitjes van de paprika's en snij ze vervolgens fijn. De tomaat moet je in 8 delen snijden. Fruit de ui nu in het vet tot ze glazig zijn, haal hierna de pan van het vuur. Voeg nu het vlees en het paprikapoeder toe en meng het geheel goed. Voeg hierna water toe en laat het geheel sudderen. Serveer het met noodles of tarhonya. Dit is een Hongaarse pastasoort.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!