varosliget-boedapestboedapest-winter-budapestBoedapestBoedapestBoedapestboedapest - foto matthijs bettman

Stadspark Városliget

Stadspark Városliget in Boedapest ligt op een oorspronkelijk drassige weide waar in 1896 de belangrijkste tentoonstelling ter gelegenheid van het duizendjarig bestaan van Hongarije werd gehouden. In dit park staat een bijzondere burcht en er is een uitstekende schaatsbaan.

Het stadspark is een grote favoriet in Boedapest, waar jong en oud zich prima vermaakt. Neem de tijd, trek tenminste een hele dag uit om deze groene parel te ontdekken! De hoofdingang is bij het Heldenplein (Hősök tere). Je komt er gemakkelijk met de M1 Millennium metrolijn, stap uit bij het ​​Heldenplein. Het park ligt achter het plein.

Városliget, het stadspark, is een openbaar park vlakbij het centrum van de stad. Het gebied heette vroeger Okoř-dűlő, wat 'ossenweide' betekent. De eerste bomen en wandelpaden kwamen in 1751 en in de eerste decennia van de 19e eeuw werd het officieel een openbaar park - het eerste openbare park ter wereld!
Boedapest_parken-varosliget-g1.jpg
Bezienswaardigheden
De beste manier om het park te verkennen is met een wandeling van het ene uiteinde (Vajdahunyaburcht) naar het andere uiteinde (Zoo). Neem een paar broodjes mee en picknick onderweg op het grasveld in de schaduw van de bomen.

Talrijke wandelpaden leiden over Városliget, zodat je een ontspannen wandeling in het park kunt maken terwijl je geniet van de attracties. Gezinnen met peuters kunnen hier gemakkelijk rondlopen met een kinderwagen.

Begin je wandeling bij de Vajdahunyadburcht aan de kant van het Heldenplein. Dit sprookjesachtige gebouw uit 1896 is een mengsel van verschillende architectonische stijlen en je vindt er dan ook geen twee torentjes die dezelfde stijl hebben. Voor een groot deel is het een regelrechte nabootsing van een middeleeuws kasteel in Transsylvanië. Vandaag de dag herbergt het kasteel het Museum van de Hongaarse landbouw.


Boedapest_parken-varosliget-k2.jpgSchaatsbaan

Het kasteel ligt prachtig aan een meer waar je 's zomers kunt roeien, 's winters wordt hier geschaatst. Veel jongeren trekken regelmatig baantjes op de populaire schaatsbaan. Deze schaatsbaan is bekend geworden door het Wereldkampioenschap schaatsen allround 2001, dat op 10 en 11 februari 2001 gehouden werd. De Duitse Anni Friesinger en Nederlander Rintje Ritsma werden hier wereldkampioen. Er moest flink geďmproviseerd worden omdat de scheidsrechters door de hoge buitentemperatuur het toernooi in ochtend- en avondsessies moesten verdelen.

Tip: 's zomers worden in de burcht concerten gegeven - klassiek, klezmer en zigeunermuziek, het komt hier allemaal voorbij!

Boedapest_parken-varosliget-k1.jpgKinderattracties
Het Szechenyi Bad, een van de grootste thermale badhuizen van Europa, biedt ontspanning voor het hele gezin - op een warme zomerse dag maar ook in de winter. Tegenover de Szechenyi baden vind je van de top drie op het gebied van kinderentertainment in Boedapest: het voormalige pretpark Holnemvolt Park, het Grote Circus en de Zoo.
 
Op het terrein van het voormalige pretpark dat in september 2013 werd gesloten kun je terecht met een ticket voor de dierentuin, of met een apart kaartje. De historische carroussel, de grottrein, houten achtbaan, het magische kasteel en de jungletrein rijden nog altijd. Er is ook een avonturenpark, kartbaan, een doolhof en je vindt er het Huis van Monsters.

Het Grote Circus is het enige permanente circus in Centraal-Europa en er worden naast circusvoorstellingen ook sportevenementen, concerten en dansvoorstellingen georganiseerd.

Budapest Zoo is een van de oudste dierentuinen ter wereld en je vindt er een grote verscheidenheid aan dieren, maar ook opmerkelijke gebouwen en veel groen.

Transport Museum
In de zuidoostelijke hoek van het park staat het Transport Museum (Közlekedesi Múzeum), een echte aanrader voor kinderen. Unieke grote schaalmodellen van diverse historische voertuigen zijn zowel voor kinderen als volwassenen erg leuk om te zien. De kleine luchtvaarttentoonstelling gehuisvest in Petőfi Csarnok naast het museum is ook interessant. Het hoogtepunt is de ruimtecapsule van de eerste Hongaarse astronaut, Bertalan Farkas.

Adres: Zichy Mihály utca, Petőfi Csarnok
Toegang: gratis, tijdelijke tentoonstellingen 20% korting met de Budapest Card.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!