varosliget-boedapestboedapest-winter-budapestBoedapestboedapest - foto matthijs bettmanBoedapestBoedapest

Margaretha-eiland

Het Margaretha-eiland, Margitsziget, heeft niet voor niets als bijnaam 'groene long'. Het ligt midden in de rivier de Donau, tussen de Margaretha- en Arpádbrug. Het hele jaar door een heerlijke plek in Boedapest om even de rumoerige en drukke stad te ontvluchten.

Boedapest_parken-Margitsziget.jpgHet 2,5 km lange en tot 500 meter brede eiland is, met uitzondering van werkverkeer, geheel autovrij. De enige parkeerplaats kan alleen maar via de Arpádbrug worden bereikt. In de Middeleeuwen kwamen de Arpádkoningen hier graag naartoe om te jagen en zij noemden het eiland het ‘Hazeneiland’. De huidige naam dankt het eiland aan Margaretha, de dochter van koning Béla IV (1235-1270).

Sinds 1869 heeft het publiek toegang tot het eiland, in 1908 kocht de stad dit park in de Donau aan en vanaf die tijd moest er toegang worden betaald. Pas na 1945 werd het eiland een publiek park, waar iedereen kosteloos van kan genieten. Sindsdien is het Margaretha eiland een populair recreatiegebied met tennisbanen, grote groene weiden, een binnen- en buitenbad, openluchttheater, middeleeuwse kloosterruïnes, rosarium en een kleine dierentuin. Je kunt er lekker even gaan wandelen en er zijn ook fietsen te huur.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!