BoedapestBoedapestBoedapestboedapest-winter-budapestboedapest - foto matthijs bettmanvarosliget-boedapest

Közlekedési Múzeum (Transportmuseum)

Het Verkeers- of Transportmuseum in Boedapest is een boeiend museum zowel voor kinderen of volwassenen. Het museum beschikt over een van de oudste en beste collecties van het vervoer in Europa - een must-see voor treinliefhebbers! Ook de permanente tentoonstellingen over luchtvaart, ruimtevaart, zeilen en de verzamelingen oude auto's en fietsen zijn de moeite waard.

De leukste expositie hier is die over de spoorwegen. De eerste trein in Hongarije reed in 1846 tussen de steden Boedapest en Vác. Behalve de originele treinen kunnen kinderen er ook spelen met de treinmodellen. Een van de oudste modelspoorbanen is de Derű (sereniteit), gemaakt in 1845-1847.

Verkeersmuseum boedapestScheepvaart
Je kunt er ook kennismaken met de scheepvaart op de Donau, de andere rivieren, het Balatonmeer en aan zee. Voor buitenlanders en de jonge generatie is het misschien niet bekend dat Hongarije beschikte over zeehavens en zeevaart aan de Adriatische Zee, tot het einde van de Tweede Wereldoorlog. De Hongaarse zeevaart bleef daarna tot 1999 in stand, hoewel de Hongaars marineschepen werden opgevangen in de havens van Rotterdam of Amsterdam. 

In het museum heb je ook de mogelijkheid om het openbaar vervoer door de jaren heen te zien, van door paarden getrokken trams tot door motoren aangedreven trams, omnibussen, bussen, trolleybussen (elektrische bussen) tot de vervoersmiddelen van deze tijd. De eerste Hongaarse auto was een stoomauto (auto Preiner, 1875) en een Csonka auto uit 1905. De carburateur was een revolutie in de automobielsector die was uitgevonden door Banki Donat - Csonka in 1893. 

Luchtvaart
De Hall of Fame kun je bekijken in de Petőfi Csarnok (Concert en Cultuur Hall 'Petőfi' dat zich aan de overkant van de straat bevindt) waar je de eerste Hongaarse astronaut Bertalan Farkas (1980) kunt 'ontmoeten'. De geschiedenis van de luchtvaart in 1909 begint op het moment dat Bleriot in oktober na het oversteken van het Engels Kanaal over Boedapest vloog en in de Eerste Wereldoorlog werd de eerste Hongaarse luchthaven aangelegd. Interessant is dat er ook meerdere experimenten zijn gedaan met een Hongaarse helikopter. Meerdere keren bleef hij in de lucht maar uiteindelijk crashte hij met de landing. Het museum biedt het hele jaar door familieprogramma’s en andere activiteiten.  

Közlekedesi Muzeum 
Várolsligeti körút 11, Boedapest
Trolleybus: 70 - maandag gesloten

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!