varosliget-boedapestBoedapestboedapest - foto matthijs bettmanBoedapestBoedapestboedapest-winter-budapest

Iparmüvészeti Múzeum (Museum voor Toegepaste Kunst)

De vijf afdelingen van het Museum voor Toegepaste Kunst in Boedapest stellen meubels, textiel, smeedkunst, keramische en glazen voorwerpen tentoon. Je vindt er ook diverse kleine voorwerpen als ivoorsnijwerk, lederwaren en pareltjes van de boekbindkunst.

Boedapest_musea-iparmuveszeti-muzeum-1.jpgBijzondere aandacht verdient het zeldzame smeedwerk uit de Eszterházy-schatkamer. In de Tweede Wereldoorlog werd het smeedwerk onherkenbaar vernield, maar inmiddels is het in zijn oorspronkelijke toestand gereconstrueerd. Met foto’s kun je het werk van deze kunstenaars stap voor stap volgen. Het museum organiseert ook wisselende kunstnijverheid- en designerexposities.

Het gebouw zelf is ook de moeite waard: dit paleis is een meesterwerk van de Hongaarse Art Nouveau architectuur, gebouwd tussen 1893 en 1896 door Ödön Lechner, ook wel bekend als de Hongaarse Gaudí. Let op de versieringen, die zijn in de wereldberoemde Zsolnay-fabriek geproduceerd. Het museum werd in 1896 geopend als het derde kunstmuseum ter wereld, na Londen en Wenen.

Handige links: 
Loop zelf rond in het museum met deze panorama

Meer informatie en kaart

Lechner Ödön's gebouwen in Boedapest
 

Iparmüvészeti Múzeum
Ullöí ut 33-37, Boedapest

Metro: 3, Ferenc körút (c5)
Maandag gesloten

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!