Boedapestboedapest - foto matthijs bettmanvarosliget-boedapestboedapest-winter-budapestBoedapestBoedapest

Budapesti Történeti Múzeum: het Historisch Museum van Boedapest

Het Budapesti Történeti Múzeum (Historisch Museum van Boedapest) wordt vaak ook kortweg het Burchtmuseum genoemd, omdat het in vleugel F van het paleis is ondergebracht

Boedapest_musea-budapest-torteneti-muzeum.jpg
Het museum bestaat eigenlijk uit drie musea: het Burcht Museum (gevestigd in de Burcht van Boeda), het Kiscell Museum (gevestigd in district III-Obuda) en het Aquincum Museum (ook in district III-Szentendrei út). Hoogtepunten uit de tentoonstelling zijn de gotische beelden van het Koninklijk Paleis van Buda, exposities over de prehistorie van Boedapest, de hal met barokke beeldhouwkunst en het middeleeuwse Koninklijk Paleis in de Burcht van Boeda.
Bij de wederopbouw van de Burcht, na de oorlog, werden voorwerpen blootgelegd die de wisselvallige geschiedenis van de stad inzichtelijk maken. Een unieke vondst zijn de 62 beelden in de Gotische Zaal. De collectie omvat verder de architectonische details van profielstenen uit de 13e eeuw in de Albrechtkelder en in de zogenaamde IJsgroeve vind je maaswerkvensters en arcadedelen. In het keldergewelf zijn geglazuurde kacheltegels met ridders en Bijbeltaferelen te zien en in de Renaissancezaal bouwrelicten uit de 15e eeuw.

Budapesti Történeti Múzeum
Szent György tér 2, Boedapest
Burchtpaleis, gebouw E

Tandradbaan, Burchtbus
Dagelijks open, in november op dinsdag gesloten.

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!