Boedapestvarosliget-boedapestboedapest - foto matthijs bettmanBoedapestboedapest-winter-budapestBoedapest

Het huis van Béla Bartók

In de fraaie villa op de Rozenheuvel in Boedapest woonde ooit de grote componist Béla Bartók, tot hij naar de Verenigde Staten emigreerde. Het is zeker de moeite waard om hier even binnen te stappen.

Boedapest_musea-bela-bartok-1.jpgBéla Viktor János Bartók was een Hongaars componist en pianist. Bartók wordt gezien als een van de belangrijkste componisten van de twintigste eeuw. Bartók werd bekend door zijn uiterst nauwgezette transcripties van de Oost-Europese Volksmuziek in samenwerking met Zoltán Kodály en was daarmee een van de grondleggers van de etnomusicologie.

Bela Bartók's composities 'De wonderbaarlijke mandarijn', een ballet beďnvloed door Igor Stravinsky, en 'Blauwbaards Burcht', een opera, worden over de hele wereld gespeeld en zijn waarschijnlijk zijn bekendste werken. Bartók is ook bekend vanwege zijn studies naar de volksmuziek van Oost-Europa. 

Huis
Sommige van zijn meesterwerken, zoals de 'Sonate voor twee piano's' of de 'Contrasten' werden in dit huis gecomponeerd. Foto's, meubels en een aantal van zijn persoonlijke bezittingen staan tentoongesteld in het twee verdiepingen tellende gebouw. De eerste verdieping is omgebouwd tot een concertzaal waar concerten met klassieke muziek worden gehouden.

Bartok Museum
Csalán utca 29, Boedapest

Bus: 29
Maandag gesloten

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!