BoedapestBoedapestboedapest - foto matthijs bettmanBoedapestboedapest-winter-budapestvarosliget-boedapest

Hongaarse Nationale Galerie

De collectie van de Hongaarse Nationale Galerie in het Koninklijk Paleis in de Burchtwijk in Boedapest is zeker een bezoek waard. De collectie bestaat uit zo'n 100.000 kunstvoorwerpen, vanaf de stichting van de staat tot moderne kunst.

Boedapest_musea-nationale-galerie1.jpgDe Nationale Galerie is het grootste museum van Hongarije met 8000 vierkante meter en er is dan ook ontzettend veel te zien. Alleen al de lijst met de permanente tentoonstellingen in het Hongaars Nationaal Museum is ellenlang, met aandacht voor de geschiedenis van Hongarije vanaf de stichting van de staat tot 1990, Hongaarse geleerden uit de 20ste eeuw, het Romeins lapidarium, het middeleeuwse en vroegmoderne lapidarium en de eerder genoemde kroningsmantel. Zorg ervoor dat je een paar uur uittrekt voor dit museum!

Kunst
In dit museum is ook een van de belangrijkste collectie Hongaarse kunst te vinden. In 1845 werden de plannen voor de oprichting van de Nationale Galerie in het leven geroepen, wat in 1846 resulteerde in de eerste tentoonstelling. Met het verkrijgen van de kunstverzameling van de familie Esterházy in 1870 werd de basis gelegd voor de belangrijke en steeds groeiende kunstverzameling.

Boedapest_musea-nationale-galerie.jpgHet indrukwekkende gebouw herbergt verschillende waardevolle relikwieën uit de geschiedenis van Hongarije, zoals de bijna duizend jaar oude kroningsmantel en de kroonjuwelen. Je leer er alles over de geschiedenis van Hongarije uit de tijd van koning St. Stefanus tot aan het millennium en de geschiedenis van Hongarije in de 20ste eeuw.

Op de begane grond staan middeleeuwse stenen beelden en gotische houtsculpturen. Op de eerste verdieping zijn werken uit de Renaissance, de Barok en vooral uit de 19de eeuw te bewonderen. De schilderijen van Mihály Munkácsy - de schilder van Hongaars Duitse afkomst heette oorspronkelijk Michael Lieb – hangen in een aparte zaal. Munkácsy (1844-1900) werkte in Wenen, München en Düsseldorf en leefde als gevierde bohémien lange tijd in Parijs. Hij was de enige Hongaarse kunstenaar van de 19de eeuw die internationale bekendheid had.

Wat je zeker niet mag missen is de piano die vroeger van Franz Liszt en Beethoven is geweest, onderdeel van de permanente historische tentoonstelling!

Restaurant tip:
Het museumcafe ligt op een steenworp afstand van de Nationale Galerie en is een van de beste restaurants in Boedapest. Je vindt er traditionele gerechten met een modern tintje, zeer welkom na een lange middag rondsnuffelen in het museum!

Hongaarse Nationale Galerie 
Szent György tér 2, Boedapest 

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!