boedapest - foto matthijs bettmanvarosliget-boedapestBoedapestBoedapestBoedapestboedapest-winter-budapest

House of Terror

De ervaring dat Boedapest ook slechtere tijden heeft gekend wordt in The House of Terror meegegeven. De hele opzet en de kleine details in het museum maken grote indruk die zorgen voor een knoop in je maag...

Boedapest_house-terrorHet pand alleen is al indrukwekkend. Van verre zie je de bekende reling al, die als een stel donkere wolken in de stilte voor de storm dreigend om het gebouw hangen. Wacht maar totdat je binnen bent, waar een benauwde, drukkende sfeer hangt en het altijd net iets warmer is dan comfortabel aanvoelt.

The House of Terror, wat letterlijk vertaald wordt als Het Museum van Terreur, is een museum waar het tijdperk van fascisme en communisme wordt uitgelegd aan de hand van beeld, geluid en ook een stukje ervaring wat ze proberen mee te geven. Dat klinkt waarschijnlijk wat irreëel. Hoe kan zoiets verschrikkelijks in een ervaring meegegeven worden? Dat kan ook niet. Maar door de schoonheid van de kracht waarmee informatie wordt overgedragen loop je met een knoop in je maag het gebouw uit.

Martelingen
De muren zijn bekleed met bloederige herinneringen van Nazi-Duitsland in relatie tot de Sovjet-Unie. Het gebouw ademt de verschrikkelijke gebeurtenissen uit die tijd. Het besef dat je van geluk mag spreken om in deze tijd door het gebouw te mogen lopen wordt aangewakkerd. Jij als toeschouwer. Wetende dat de meest verschrikkelijke martelingen op precies dezelfde plek hebben plaatsgevonden. Terwijl je als bezoeker nergens voor hoeft te vrezen.

Boedapest_house-terrorDit wordt versterkt bij de martelkamers die gedeeltelijk in tact zijn. Je probeert je voor te stellen hoe de slachtoffers daar soms dagen, weken, maanden, -wie weet hoe lang?- hebben doorgebracht in een bepaalde onhoudbare houding die door de bouw van de kamers niet afgewisseld kon worden met een andere houding. Het is onvoorstelbaar en toch voel je de pijn in je ledematen. De pijn die zij gevoeld moeten hebben.

De tijd die door velen liever vergeten zou worden wordt binnen de muren van het museum The House of Terror op een gepaste manier herdacht. Geen plezierig uitje, maar wel heel leerzaam en indrukwekkend. Zeker de moeite waard om tijdens het verblijf ook deze kant van Boedapest te ervaren.

House of Terror
Andrássy út 60, Boedapest
Hier kom je door de gele metrolijn richting Mexikói út te nemen en uit te stappen bij de halte Vörösmarty Utca.

Prijs: 2.000 HUF
Prijs met korting (er zijn veel mogelijkheden om korting te krijgen bijv. met een studentenpas): 1.000 HUF

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!