Boedapestvarosliget-boedapestBoedapestboedapest-winter-budapestBoedapestboedapest - foto matthijs bettman

Overzicht van de leukste musea

Boedapest telt meer dan 100 musea. Cultuurliefhebbers kunnen dus volop aan hun trekken komen en zullen keuzes moeten maken! Dreig je door de bomen het bos niet meer te zien, houd dan ons lijstje met toppers bij de hand.

Met meer dan honderd musea is er meer dan genoeg te beleven in Boedapest - van de grote must-sees tot de kleine intieme musea die een heel eigen charme hebben. De meeste musea zijn gesloten op maandag, maar sommige kiezen voor sluiting op dinsdag - controleer dus altijd de openingstijden. Meestal kun je terecht van 10.00-18.00 uur, maar onthoud dat in de winter de openingstijden vaak wat worden ingekort.

De grotere musea hebben vaak interessante tijdelijke tentoonstellingen, informatie over de onderwerpen en data vind je in onze Agenda of op de desbetreffende sites. De meeste galeries en musea rekenen toegangsprijzen, dus als je van plan bent veel verschillende musea te bezoeken kun je het beste de Budapest Card  kopen: hiermee krijg je korting op diverse musea en tentoonstellingen.

Het is verleidelijk om alleen de belangrijkste musea mee te nemen, maar probeer ook eens een van de unieke kleine musea mee te pikken zoals het Postzegelmuseum, het museum van de Thermen of het museum van het Hongaarse theater en de actrice Bajor Gizi. Hieronder vind je onze favorieten!

Hongaarse Nationale Galerie
De Hongaarse Nationale Galerie huisvest de grootste openbare kunstverzameling van Hongarije. Je vindt er tentoonstellingen van stenen beelden uit de 11e-15e eeuw en marmeren houtsnijwerk uit het paleis van koning Matthias. Het museum staat ook bekend om de grote collecties werken uit de late renaissance en de barok. De 19de-eeuwse collecties geven een mooi inzicht in de voornaamste stromingen binnen de romantiek. De Hongaarse Nationale Galerie is gevestigd in het Koninklijk Paleis van Buda.
Adres: Szent György ter 2, vleugels ABCD van het paleis
Boedapest_musea-overzicht-nationale-gallerij.jpg
Museum voor Toegepaste Kunsten
Het Museum voor Toegepaste Kunsten is ondergebracht in een prachtige art nouveau-gebouw en is een van de echte must-sees van Boedapest. Dit museum geeft een prachtig overzicht van de ontwikkeling van de ambachten vanaf de middeleeuwen.
Adres: Üllői út 33-37

Historisch Museum van Boedapest
Dit museum bestaat uit drie musea: het Kasteel Museum (gevestigd in de Burcht van Boeda), het Kiscell Museum (gevestigd in district III-Obuda) en het Aquincum Museum (ook in district III-Szentendrei út). Hoogtepunten uit de tentoonstelling zijn de gotische beelden van het Koninklijk Paleis van Buda, exposities over de prehistorie van Boedapest, de hal met barokke beeldhouwkunst en het middeleeuwse Koninklijk Paleis in de Burcht van Boeda.
Adres: Kasteel van Buda (gebouw E), Kiscell Museum (IIIe district, Kiscelli út 108) en het Aquincum Museum (IIIe district, 139 Szentendrei út)

Museum van Transport
Een van de oudste en beste collecties van het vervoer in Europa - dit museum is een must-see voor treinliefhebbers! Ook de permanente tentoonstellingen over luchtvaart, ruimtevaart, zeilen en de verzamelingen oude auto's en fietsen zijn de moeite waard.
Adres: 1146, Városliget körút 11

Vasarely Museum
Dit prachtige museum herbergt een collectie werken van Viktor Vasarely, een wereldberoemde Hongaarse schilder die al vanaf jonge leeftijd in Frankrijk woonde. Vasarely werd beroemd door zijn optic-art. De tuinen zijn ook leuk om rond te lopen en bieden prachtige uitzichten op het Zichy Paleis.
Adres: Szentlelek ter 6 (Óbuda)

Boedapest_musea-overzicht-Budapest-Holocaust-Memorial-.jpgBudapest Holocaust Memorial Centre
Het Holocaust Memorial Center in Boedapest is opgezet in de herinnering aan de slachtoffers van de holocaust in Hongarije. Een confronterende, maar zeer leerzame ervaring en met de complete collectie die maar blijft groeien is het een absolute mustsee. Je vindt er een permanente tentoonstelling, lokale en internationale tijdelijke tentoonstellingen, een onderzoekscentrum, een synagoge en een boekhandel met een brede selectie van uitstekende Engels boeken. De binnenplaats is omgeven door een glazen muur waar de namen van de Hongaarse slachtoffers van de Holocaust in zijn gegraveerd.
Adres: Páva u. 39

Ludwig Museum van Hedendaagse Kunst
Ben je geďnteresseerd in de hedendaagse kunst van Hongarije en ook op internationaal niveau, dan mag je dit museum niet overslaan. Je vindt er belangrijke werken van Picasso en Warhol en de unieke tijdelijke tentoonstellingen van alternatieve Europese kunstenaars zijn de moeite waard. Dit museum is gevestigd in het Paleis van de Kunsten van Boedapest en het is het enige museum van het land, dat uitsluitend gewijd is aan hedendaagse kunst.
Adres: Komor Marcell u. 1 (Paleis van de Kunsten)

Boedapest_musea-overzicht---volkenkunde.jpgVolkenkundig Museum
Werp een blik op de geschiedenis van de Hongaarse leven en de cultuur. De permanente tentoonstelling toont de Hongaarse nationale floklore van de late 19e eeuw tot begin van de 20e eeuw. De tentoonstelling toont kunstwerken, ambachten, keramiek, kleding, borduurwerk en alledaagse voorwerpen. Het gebouw zelf is heel elegant met marmeren trappen en grote, ruime galerijen. Het prachtige eclectische paleis werd ontworpen door Alajos Hauszmann en voltooid in 1896. Het diende als het hooggerechtshof, tot 1949. Er is voorzien in informatie in het Engels.
Adres: Kossuth Lajos ter 12.


Budapest Museum voor Schone Kunsten

Dit museum toont de Hongaarse collectie aan internationale kunst, van de oudheid tot de 20e eeuw. Op de begane grond is er een sectie gewijd aan de Grieken en Romeinen, waar sculpturen, aardewerk en kunstwerken worden tentoongesteld. In de kelder vind je de Egyptische secties met mummies en beschilderde sarcofagen. Op de eerste verdieping zijn werken van El Greco, Murillo en Goya te zien, naast een Italiaanse collectie met werken van Raphael en Titiaan. Monet, Renoir, Gauguin, Manet, Cezanne en Vasarely worden tentoongesteld in de moderne afdeling van het museum. De grote tijdelijke tentoonstellingen zijn hier ook altijd de moeite waard.
Adres: Dózsa György út 41 (Heldenplein)

Zuid-Aziatische Goud Museum in Boedapest
Dit goudmuseum heeft wel bijna duizend voorwerpen in huis uit elf van de staten van het hedendaagse Zuidoost-Azië. Ze dateren van de prehistorie tot de 20e eeuw en illustreren het hele spectrum van de beeldende kunst in Zuidoost-Azië van de afgelopen tweeduizend jaar. Het museum is wereldwijd uniek en toont 45 jaar verzamelwoede van Istvan Zelnik, een liefhebber van Zuid-Aziatische kunst. Een exotische theehuis en tropische beeldentuin maken je bezoekje compleet.
Adres: Andrássy út 110

Hongaars Nationaal Museum
Het Hongaars Nationaal Museum was het eerste museum van het land. Het werd opgericht in 1802 dankzij Ferenc Széchyenyi, die zijn privé-collectie van munten, boeken en documenten doneerde aan het nieuw op te richten museum. Het imposante neo-klassieke gebouw herbergt de rijkste collectie van de Hongaarse kunstwerken en artefacten, uit de tijd van de eerste bewoners van het land tot de recente geschiedenis van Hongarije.
Adres: Múzeum körút 14-16
Boedapest_musea-overzicht-Magyar-Nemzeti-Muzeum.jpg 

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!