boedapest-winter-budapestboedapest - foto matthijs bettmanBoedapestBoedapestvarosliget-boedapestBoedapest

Koffiehuis New York

Boedapest wordt ook wel de stad van de koffiehuizen genoemd. Zeker in de tweede helft van de 19e eeuw waren de koffiehuizen bepalend voor de stad: ze waren 24 uur per dag geopend en elke literaire groepering, politicus of kunstenaar had wel zijn eigen favoriete koffiehuis. Die sfeer van vroeger zie je nog terug bij Gerbeaud in de binnenstad en in het Astoria. Ook het Lukács Cukrászda, te vinden op het statige Andrássy ut, heeft zijn oude zalen en ameublement weten te behouden. Maar in het New York Palota (paleis) vind je wel het meest bijzondere koffiehuis van Boedapest!

Boedapest_monumenten-New-York-Cafe-k1.jpgBoedapest telt maar liefst 160 koffiehuizen, waarbij 'New York' (genoemd naar een Amerikaanse verzekeringsmaatschappij die voorheen in het pand zat) een van de oudste is. Aan de buitenkant is de zaak helemaal opgeknapt, maar van binnen is het nog als vanouds en hangt er de sfeer van de koffiehuizen in Wenen. De plafonds met veel bladgoud zijn prachtig beschilderd, de pilaren zijn mooi gedraaid, de kroonluchters zijn overweldigend en de koffie is er van de allerbeste kwaliteit.

Geschiedenis
Van de 500 koffiehuizen die er in Boedapest te vinden waren aan het begin van de 20e eeuw was New York Cafe de meest elegante  - en het best bezocht. Schrijvers en dichters vormden de vaste gasten. Sommigen vulden hun dagen in het café. Daar was dan ook genoeg reden voor: papier en inkt was gratis voor hen en het “schrijversmenu” dat bestond uit brood, kaas en koude vleeswaren, werd hen voorgeschoteld tegen gereduceerd tarief. Volgens de schrijver Ferenc Molnár wilde de café-eigenaar dag en nacht openblijven en gooide hij daarom de sleutel in de Donau. Op die manier kon niemand bij de sleutel en konden de deuren van het gebouw niet meer op slot.

Boedapest_koffie-new-york-cafe

Naast schrijvers, waren er ook veel acteurs, journalisten en kunstenaars die de bruisende sfeer van New York Cafe wel wisten te waarderen. De tafels in het café zijn stille getuigen van de creatie van vele belangrijke stukken in de Hongaarse literatuur. Heel bijzonder om hier je koffiekopje op te zetten!

Boedapest_monumenten-New-York-CafeOntbijt
New York Cafe wordt tegenwoordig vooral aangeprezen om de ontbijtjes die voornamelijk bestaan uit de meest unieke omeletten, waarbij de mogelijkheden oneindig zijn. De menukaart laat je geloven dat het ontbijt alleen binnen bepaalde tijden geserveerd zal worden. Maar voor wie het vriendelijk aan de ober vraagt bestaat de mogelijkheid om het ontbijt de hele dag door voorgeschoteld te krijgen. En zoals het gezegde luidt: een goed begin is het halve werk. En gezien de dag begint met een ontbijtje, kan dat maar beter een goed ontbijt zijn.

Het New York Cafe werd samen met een luxe hotel heropend in het voorjaar van 2006. De espresso's en plakjes cake zijn niet goedkoop, maar het is het waard om te genieten van die echte koffiehuis sfeer. Het restaurant van het hotel, Salon, is ook de moeite waard: het heeft een goede wijnkaart met een ruime keuze aan Hongaarse wijnen per glas en een seizoensgebonden menu. New York Café werd geopend in oktober 1894 en vierde de 120e verjaardag in 2014 met een reeks van evenementen dat werd afgesloten met een groot bal op 23 oktober.

New York Cafe
Erzsebet körút 9-11, Boedapest

M2 metro Astoria station, tram 4/6
Open: 9.00-24.00

Boedapest_koffie-new-york-cafe

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!