Het Heldenplein
Op het Heldenplein in Boedapest vind je het graf van de onbekende soldaat. Twee militairen houden daar continu de wacht. Het lijkt alsof ze hiervoor een soort balletopleiding gevolgd hebben, want de bewegingen die ze maken om even de benen te strekken zijn adembenemend gelijk.
Het plein is gigantisch met als reden dat het in de communistische tijd plaats moest bieden aan meer dan een half miljoen mensen. Die moesten hier verplicht bijeenkomen om hun steun te betuigen aan de communistische leiders. In de buurt ligt ook een brede straat, Dózsa György út, waar steeds de parades werden gehouden, daar moest je destijds als burger van Boedapest ook verplicht voor komen opdraven. Nu biedt het bussen vol toeristen uit heel Europa een riante parkeerplaats.
Geschiedenis en architectuur van het Heldenplein
Het Millennium-monument werd gebouwd voor de Millennium vieringen in 1896, vandaar de naam. Hongarije vierde toen de 1000ste verjaardag van de vestiging in het Karpaten bekken. Elk onderdeel van het monument is een eerbetoon aan een bepalend onderdeel van de geschiedenis van Hongarije.
Het monument won de eerste prijs op de Wereldtentoonstelling in Parijs, in 1900. Het werd pas volledig afgewerkt in 1929, toen het plein zijn naam kreeg. Sinds 2002 is het Millennium-monument samen met Andrásy Avenue onderdeel van het Werelderfgoed van Boedapest.
Aartsengel
De 36 meter hoge Korinthische zuil, achter het graf van de onbekende soldaat, domineert het plein met aartsengel Gabriël, die de kroon van Sint-Stefanus in handen houdt, op de top. Volgens het verhaal zou Gabriël in een droom van Sint-Stefanus zijn verschenen, waarbij hij hem de kroon van Hongarije aanbood. De zuil is al te zien vanaf het begin van de 2 km lange boulevard Andrássy Út die eindig bij het Heldenplein.
Sint-Stefanus kreeg inderdaad een kroon - van Paus Sylvester II, waarmee de kerk Hongarije als staat erkende. Koning Stefanus werd immers gezien als een verdediger van het christendom. Vandaag de dag is deze Heilige Kroon te bekijken in het Parlement.
De ruiterstandbeelden rond de zuil beelden de stamhoofden af van de zeven Magyar (Hongaarse) stammen. De stammen kwamen onder leiding van Árpád aan in het Karpaten bekken rond 896, om uit te vinden of het gebied geschikt was om zich te vestigen.
Beelden
Een colonnade van een halve cirkel omvat de zuil met beelden van Hongaarse koningen en helden. Van links naar rechts zie je:
* St. Stefanus - eerste koning van Hongarije, de oprichter van de Hongaarse staat.
* Koning St. László - een nobele en strenge koning, er zijn verschillende wonderen aan hem toegeschreven.
* Koning Kálmán Könyves (Koning Koloman de Beauclerc) - voegde Kroatië en Dalmatië toe aan Hongarije.
* Koning András II - nam deel aan de kruistochten.
* Koning Bela IV - herbouwde het land na de Mongoolse invasie in de 13e eeuw.
* Koning Karel Robert - creëerde een sterke en rijke Hongarije in de eerste helft van de 14e eeuw.
* Koning I Nagy Lajos (Luis de Grote, zoon van Karel Robert) - zorgde voor de grootste uitbreiding van het grondgebied tot dan toe.
* Koning Matthias - een renaissance koning die van Buda het culturele centrum van Europa maakte in de 15e eeuw.
* István Bocskai - streed tegen de Habsburgse koning en zorgde er zo voor dat Transsylvanië onafhankelijk werd, in 1606.
* Gábor Bethlen - prins van Transsylvanië in de 17e eeuw, de leider van een anti-Habsburgse opstand.
* Imre Thököly - leider van de Hongaarse protestanten tegen de Habsburgers.
* Ferenc Rákóczi - leider van de onafhankelijkheidsoorlog tegen de Habsburgers in de 18e eeuw.
* Lajos Kossuth - groot staatsman, leider van de Onafhankelijkheidsoorlog van 1848-1849.
Oorlogsmonument
De naam Heldenplein is te herleiden van het feit dat de Hongaarse regering een nationaal monument liet ontwerpen voor de helden van Hongarije: de onbekende soldaten die hun leven hebben gegeven voor de onafhankelijkheid van hun vaderland. Dit Hongaarse Oorlogsmonument staat voor de zuil met aartsengel Gabriël. Dag in, dag uit wordt dit moment nog steeds bewaakt door twee soldaten, die alleen samen en synchroon, en met de wisseling van de wacht, in beweging mogen komen. Tijdens ceremonies op nationale feestdagen wordt hier vaak een krans gelegd.
Het plein is getuige geweest van een aantal van de belangrijkste gebeurtenissen uit de 20e eeuw. Naast de parades in het communistische tijdperk vond hier bijvoorbeeld in 1989 ook de herbegrafenis plaats van Imre Nagy, de leider van de revolutie van 1956. Vandaag gaat het er hier wat luchtiger aan toe en zie je vooral veel skateboardend tieners op Heldenplein, die tussen de toeristen door manoeuvreren.
Musea bij het Heldenplein
Ben je uitgekeken op het Heldenplein zelf, neem dan de tijd om twee geweldige musea te ontdekken die beide zijden van het plein flankeren. In het Museum voor Schone Kunsten zijn zowel de permanente en tijdelijke tentoonstellingen een bezoek waard en in de Kunsthal (Mucsarnok) vind je Hongaarse en internationale hedendaagse kunstexposities.
Na al die overdaad aan cultuur ben je vast toe aan een frisse neus. Achter het Heldenplein vind je een groot stadspark, Városliget, waar je heerlijk kunt wandelen. Hier vind je bijvoorbeeld het Vajdahunyad Kasteel, waarin alle Hongaarse bouwstijlen zijn verenigd. Een replica van een kerkje uit de 13e eeuw is ook de moeite waard om even te bekijken.