Boedapestboedapest - foto matthijs bettmanvarosliget-boedapestboedapest-winter-budapestBoedapestBoedapest

Sint-Stefanusbasiliek

De Sint-Stefanusbasiliek in Boedapest is de grootste kerk in Hongarije. De kerk is gewijd aan Szent István (Sint Stefanus), de eerste christelijke vorst van Hongarije. In een schrijn in de kerk ligt zijn rechterhand, de belangrijkste relikwie van het land.

Boedapest_monumenten-sint-stefansbasiliek.jpgDit spectaculaire religieuze monument is gigantisch. Het werd vernoemd naar de eerste koning van Hongarije en de top van de koepel is bijna 100 meter hoog - samen met het Hongaarse parlementsgebouw het hoogste gebouw van de stad. Het interieur is al even indrukwekkend, er passen letterlijk duizenden mensen in. Het uitkijkplatform hoog in de basiliek is een populair uitkijkpunt. 

Bouw
In 1851 werd met de bouw van de basiliek begonnen. De eerste plannen werden gemaakt door de architect Jozsef Hild, een aanhanger van de classicistische stijl. In 1867, toen Hild stierf terwijl de kerk half voltooid was, nam architect Miklós Ybl de leiding over en hij voegde zijn eigen elementen aan het ontwerp toe, De bouw werd vertraagd door de instorting van de koepel in 1868, Verder oponthoud werd veroorzaakt door de dood van de tweede architect, Miklós Ybl, die in 1891 overleed.

De vormgeving van het interieur en de afwerking van de kerk werd uiteindelijk uitgevoerd onder leiding van een derde architect, Jozsef Krausz. De kerk werd in 1905 ingewijd en op 8 december van het volgende jaar legde keizer Frans Jozef de laatste steen.

Basiliek 
De kerk was eigenlijk geen echte basiliek, maar de inwoners van Boedapest verwezen er al vanaf de bouw naar als ‘de basiliek’ vanwege de grootsheid van de kerk. Deze titel kan nu officieel gebruikt worden aangezien paus Pius XI de kerk in 1931 de eretitel van Basilica Minor toekende. En in 1993 kreeg de kerk bovendien de titel van kathedraal toen het aartsbisdom van Esztergom het aartsbisdom van Esztergom-Boedapest werd.

Koepel
De basiliek heeft een grondplan in de vorm van een Grieks kruis. In het midden bekroond met een majestueuze koepel, die een hoogte van 96 meter bereikt, exact de hoogte van het Parlementsgebouw in Boedapest. De hoogte is een referentie naar het jaar 896, het jaar waarop de Magyaarse stammen zich in de Pannonische vlakte vestigden, wat leidde tot de stichting van de huidige staat Hongarije. Je kan de lift nemen of 302 trappen beklimmen naar het terras rond de koepel vanwaar je van een mooi panoramisch zicht over de stad kan genieten.
De reliëffiguren die het timpaan verfraaien werden gemaakt door Léo Fessler. Dezelfde beeldhouwer was verantwoordelijk voor de beelden die bovenop de zuilenrij aan de buitenkant van de apsis staan. Hij maakte verder ook de grote beelden van de vier apostelen die in de nissen staan van de tamboer die de koepel ondersteunen. De massieve houten deur onder het timpaan is versierd met medaillons met reliëfs van de bustes van de twaalf apostelen. In de toren aan de rechterzijde bevindt zich de grootste klok van het land; ze weegt maar liefst 9144 kg. 

Interieur
De architect, Jozsef Krausz, deed een beroep op vele van de beste beeldhouwers en schilders van zijn tijd voor de inrichting van de Sint-Stefanusbasiliek. Het prachtig versierde interieur bevat maar liefst 50 verschillende soorten marmer, rijk versierde kapellen, en vele beeldhouwwerken waaronder een buste van de patroonheilige van de kerk. Er werd speciale toestemming van de paus gevraagd om het beeld op het altaar te mogen plaatsen. 

Hand van Sint Stefanus
Een speciaal ervoor gebouwde kapel, de Kapel van de Heilige Rechterhand, bevat de belangrijkste relikwie van het land, de gepreserveerde rechterhand van Sint Stefanus. De gemummificeerde hand wordt in een schrijn bewaard. Elk jaar op 20 augustus, de sterfdatum van de heilige Stefanus, wordt het rondgedragen in de omliggende straten.
Szent István Bazilika
Szent Istvan Ter 1, Boedapest

Openingstijden dagelijks
Toegang gratis, donaties worden op prijs gesteld.

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!