boedapest-winter-budapestvarosliget-boedapestBoedapestboedapest - foto matthijs bettmanBoedapestBoedapest

Monumentale badhuizen

Hongarije heeft een rijke historie. Kuurbaden behoren ook tot het erfgoed. Het land heeft de meeste warmwaterbronnen ter wereld en daarmee ook het hoogste aantal medicinale- en kuurbaden. De historie van deze baden gaat ruim 2000 jaar terug, tot de tijd van de Kelten.

Boedapest_monumenten-badhuizen--2k.jpgDiep onder de Hongaarse bodem zijn veel vulkanische warmwaterbronnen, perfect voor thermale baden, dat zagen de Kelten al. De Romeinen turnden deze warmwaterbronnen om tot badhuizen, maar de badhuiscultuur kwam pas goed op gang toen de Turken hun intrede maakten in Hongarije. Zij gebruikten de badhuizen niet alleen voor medicinale doeleinden, maar zagen het weken in warm water ook als vorm van ontspanning én als ideale omstandigheid om op je gemak je sociale contacten te onderhouden.

TIP: Bestel je ticket voor het Szechenyi Spa van te voren online en ontloop de wachtrij voor de kassa!

Bestel hier een dagkaart voor het Szechenyi Bad

Massage
Of boek een ticket inclusief een massage naar keuze voor het Széchenyi Bad, een van de mooiste badhuizen van Boedapest!

Bestel hier een ticket voor het Széchenyi Bad inclusief een heerlijke massage!

Badhuis
In die tijd hadden de mensen nog geen badkamers, zoals in onze samenleving normaal is, maar zij gingen naar het badhuis voor de broodnodige lichaamsverzorging - en om meteen de roddels en gebeurtenissen met mede badgenoten door te praten.

Ook in het moderne Hongarije is het badhuis nog altijd een belangrijk onderdeel van de cultuur. Hongaren gebruiken ze om hun vrienden en familie te ontmoeten en onder de geneugten van een spelletje schaak over het dagelijkse leven bij te praten. Op het medische vlak is het al helemaal een onontbeerlijk onderdeel van het leven in Hongarije.
Boedapest_monumenten-badhuizen--1g.jpg
Medicinale kuurbaden worden onderverdeeld in 3 categorieën:

Badkuren
Deze worden gebruikt bij de genezing van ziekten en aandoeningen aan het bewegingsapparaat. Maar ook huidziekten, vrouwenkwalen en bloedvatproblemen zouden hier baat bij hebben.

Drinkkuren

Hierbij kun je denken aan allerlei problemen die zich aan de binnenkant van je lichaam kunnen ontstaan. Alle inwendige organen en zelfs mond en tandvlees problemen zouden baat kunnen hebben bij een drinkkuur.

Inhalatie
Alles wat met de ademhaling te maken heeft, zoals astma of ontstekingen aan de luchtwegen, maar ook  voorhoofdsholte- en bijholteontstekingen.

Boedapest is de enige grote stad ter wereld met meer dan 100 thermale baden. In geheel Hongarije zijn er zelfs ruim 1000 geteld en geregistreerd. Iedere stad van een beetje omvang heeft wel een eigen thermaal bad. Een heerlijke manier om te ontspannen tijdens je vakantie!

Boedapest_monumenten-badhuizen-Gellert-Hotel.jpgMonumentale badhuizen 
Je vindt in Boedapest prachtige monumentale badhuizen uit het begin van de 19e en 20e eeuw: Gellert, Szechenyi en Lukács. Als je last hebt van artritis of een verkoudheid, neem dan zeker even de tijd voor een bezoek. Je kunt ook kiezen voor verschillende soorten massages om je energie weer aan te boren. Ook heel fijn na een vermoeiend dagje slenteren door de stad!

De prachtige architectuur van de baden is alleen al een bezoek waard; dus zelfs als je niet van de badcultuur houdt, ga er zeker even een kijkje nemen.

Gellert Spa: misschien wel het bekendste en meest prestigieuze spacomplex in Boedapest vind je in Buda, in het Gellert Hotel. Het bad werd in 1918 geopend. Het heeft 13 zwembaden waarvan 8 thermale baden en een aantal sauna's.

TIP: Bestel je ticket voor de Gellert Spa van te voren online en ontloop de wachtrij voor de kassa!

Bestel hier een dagkaart voor de Geller Spa

Szechenyi Spa: een van Europa's grootste spacomplexen. Het neo-barokke gebouw werd gebouwd in 1913. Het heeft momenteel 15 overdekte zwembaden, 3 buitenzwembaden en 10 sauna's en stoombaden. Door de enorme buitenbaden kan deze spa vooral in de zomer de voorkeur hebben. Voor dit mooie badhuis kun je online een ticket reserveren (inclusief massage).

Lukács Spa: het gebouw dateert uit de jaren 1920, maar de baden zelf zijn veel ouder en afkomstig uit de 12e eeuw. Je vindt er een thermaal bad, een recreatiebad, en twee zwembaden.
 
Turkse baden
In de stad vind je ook vier baden die zijn gebouwd tijdens de 150 jaar durende Ottomaanse heerschappij in de 16e-17e eeuw: Király, Rudas en de oudste, Veli Bej Spa (onlangs gerenoveerd). Een heel bijzondere plek om de Ottomaanse historie van Boedapest op je in te laten werken. De 4 baden hebben een soortgelijke structuur: een centraal warm zwembad, omringd door warme en koude dompelbaden, een stoombad en een sauna.

Hoewel alleen de centrale, koepelvormige baden zalen het hebben overleefd en bewaard zijn gebleven als de originele Turkse structuur, voegen ze wel degelijk een beetje oosterse sfeer aan de stad. De Ottomaanse baden zijn alleen al een bezoekje waard vanwege hun prachtige architectuur en geschiedenis.

Boedapest_monumenten-badhuizen--Kiraly-Bad.jpgKirály Bad: het centrale gedeelte van dit badhuis staat hier al 450 jaar. Het heeft 4 zwembaden gevuld met thermaal water, rijk aan mineralen, afkomstig uit het nabijgelegen Lukács Bad geleverd. Király verwelkomt zowel vrouwen als mannen, elke dag.

Rudas Spa: dateert uit de 16e eeuw. Het beschikt over 6 zwembaden met verschillende watertemperaturen, van koel tot warm. Er is ook een zwembad. De Rudas blijft open op vrijdag- en zaterdagavond en heeft dan een leuk programma rond avondzwemmen.

Veli Bej Spa: Veli Bej Császár Spa is de oudste en grootste Turkse spa in Centraal-Europa. Het badcomplex ligt in de buurt van de Buda Lukács Spa. Het werd heropend in 2012, na een grondige renovatie. 

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!