Boedapestboedapest-winter-budapestBoedapestboedapest - foto matthijs bettmanBoedapestvarosliget-boedapest

Vissersbastion

Het is misschien wel het meest romantische gebouw van Boedapest: het Vissersbastion (Halászbástya). Je vindt het aan de rivierzijde van de Burchtheuvel. Het bouwwerk verrees tussen 1895 en 1901 naar een neoromaans ontwerp van Frigyes Schulek. Mede vanwege het mooie uitzicht wordt het bouwwerk graag bezocht.

Boedapest_monumenten-vissers.jpgEr is niet met zekerheid te zeggen waar de juiste oorsprong van de naam vandaan komt. Waarschijnlijk komt de naam van de vissers die beneden in de Waterstad (Viziváros) woonden en hier hun vismarkt hielden. Het kan ook zijn dat de naam voortkomt uit het feit dat dit deel van de Burchtmuur van oudsher werd verdedigd door de vissers van Buda.

Bastion
Het is geen vesting (bastion) maar een terras met sneeuwwitte natuurstenen muren, trappen, torens en arcaden. De Hongaarse architect Frigyes Schulek wilde de door hem gerestaureerde Matthiaskerk met dit gebouw een waardig entourage verlenen en zette daarom dit mooie bouwwerk neer. Het monument met veel trappen die kriskras door elkaar heen lijken te lopen en puntige torentjes die een duistere sfeer weergeven, wordt vaak vergeleken met de stijl van de kastelen in de Harry Potter films. De mysterieuze gloed die de bijzondere lichtval teweegbrengt versterkt dit beeld. Vanaf het bastion gaat een monumentale trap, met 145 treden en aan beide zijden armleuningen, naar beneden naar de Waterstad. Op het plein tussen de Matthiaskerk en het Vissersbastion staat het standbeeld van koning Stefan I van Hongarije.

Ter hoogte van het naastgelegen Hilton hotel is er vanaf de rechter ingang van het Vissersbastion een loungebar in het monument gevestigd. Wanneer er wordt gekozen voor de linker ingang komt je terecht in een restaurant. De prijzen liggen hier voor Hongaarse begrippen belachelijk hoog, maar het is nog steeds niet schrikken in vergelijking met de prijzen die we in Nederland gewend zijn. Deze locatie voor een hapje en een drankje biedt het mooiste uitzicht over de Donau en over de skyline van Pest met het opvallende parlementsgebouw. Daarmee is dit de beste plek in de stad om foto's te maken.

Leuk om te zien: het Vissersbastion wordt weerspiegeld in de goudgele ramen van het Hiltonhotel.

Fisherman's Bastion
Szentháromság tér 5, Boedapest 

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!