boedapest - foto matthijs bettmanBoedapestboedapest-winter-budapestBoedapestBoedapestvarosliget-boedapest

Matthiaskerk

De Matthiaskerk ligt in het hart van Boeda's kasteeldistrict. De oorspronkelijke naam van de kerk was de Onzelievevrouwenkerk, maar later is dit veranderd in Matthias - een verwijzing naar de populaire koning Matthias Corvinus.

Boedapest_monumenten--Matthias-kerk-1.jpgDe kerk is al 700 jaar oud en in die periode is er veel gebeurd. In deze kerk werden vele koningen gekroond waaronder Karel IV, de laatste Habsburgse koning, in 1916. Koning Mátyás is twee keer in deze kerk getrouwd. Catharine van Podibrad was zijn eerste vrouw, na haar dood trad hij in het huwelijk met Beatrice van Aragon.

Er hebben mooie gebeurtenissen in de kerk plaatsgevonden zoals kroningen en huwelijken, maar de kerk heeft ook een flinke portie tragiek voorgeschoteld gekregen. Voornamelijk tijdens de Turkse bezetting had de kerk het zwaar te verduren. Een groot deel van de kerkelijke schatten werden per boot naar Bratislava gebracht. Na de verovering van Boeda in 1541 is de kerk veranderd in een moskee.

Boedapest_monumenten--Matthias-kerk-2.jpgIn 1686 werd een poging ondernomen de barokke elementen uit de kerk te verwijderen, maar volgens historisch onderzoek blijkt dat de werkzaamheden niet succesvol waren; het eindresultaat was niet naar wens. Pas tegen het einde van de 19e eeuw kreeg de kerk weer de gewenste uitstraling, toen Frigyes Schulek als architect de verbouwingen begeleidde.

Onder zijn leiding werd de kerk gerestaureerd volgens het originele plan uit de 13e eeuw, en daarbij werden ook een aantal originele elementen teruggevonden. Door het toevoegen van nieuwe motieven, zoals de diamantvormige dakdelen, zorgde Schulek ervoor dat het complete plaatje weer klopte. Tegenwoordig wordt zijn restauratiewerk door iedereen op waarde geschat en daarmee is de kerk een van de trekpleisters van Boedapest.

Matthiaskerk
Szentháromság tér 2, Boedapest

Openingstijden:
Dagelijks geopend van 09.00 – 17.00 uur.

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!