BoedapestBoedapestboedapest - foto matthijs bettmanBoedapestvarosliget-boedapestboedapest-winter-budapest

Het Koninklijk Paleis in de Burcht

De Burcht van Boedapest ligt op een heuvel, 70 meter boven de Donau. Het complex ligt op een plateau en bestaat uit nauwe straatjes en steegjes die je langs tientallen historische en architectonische waardevolle gebouwen leiden. Eentje steekt er met kop en schouders bovenuit: het Koninklijk Paleis.

Het gebouw dat er tegenwoordig staat bestaat uit elementen die in de 17e, 18e, 19e en 20e eeuw zijn aangebracht. Het eerste Koninklijk Paleis schijnt te zijn gebouwd door Béla IV na de Mongoolse invasie van 1241. Later werden nieuwe gedeeltes toegevoegd door andere koningen voordat er een groter gotisch paleis werd gebouwd onder het beleid van Sigismund van Luxembourg (1387 -1437).

De gouden eeuw van het paleis begon onder het beleid van koning Matthias (1451 -1490). In die tijd was het paleis het mooiste van Europa en werd het bezocht door vele edelen, kunstenaars en architecten.
Boedapest_monumenten-paleis-g1.jpg
Boedapest_monumenten-paleis-k1.jpgVerwoest
Tijdens de Turkse bezetting werd het paleis al licht beschadigd, maar het werd compleet verwoest door het Europese leger dat in 1686 Boeda bevrijdde. Tijdens de eerste jaren van de 18de eeuw werd er gewerkt aan een veel kleiner barokpaleis, maar in 1779 was de grootte van dit paleis al forser dan vooraf was bedacht.

Een eeuw later werd het paleis weer beschadigd -dit keer ten tijde van de onafhankelijkheidsoorlog, die duurde van 1848 tot 1849. Het reconstructiewerk dat volgde duurde tot 1904. Het paleis dat er toen stond, was maar liefst 2 keer zo groot als het oorspronkelijke paleis.

Boedapest_monumenten-paleis-museum.jpgTijdens de Tweede Wereldoorlog werd het paleis gebruikt als hoofdkwartier door de Duitse bezettingsmacht. In de laatste maanden van de oorlog werd het belegerd door het Rode Leger. Na hevige gevechten werd het paleis compleet in puin
geschoten. Het huidige paleis is een reconstructie van het vooroorlogse paleis met duidelijk zichtbare barokke en gotische elementen. 

Musea
In het gerestaureerde complex zijn enkele musea ondergebracht, waar je je ogen uitkijkt. De Nationale Galerie is ondergebracht in de hoofdvleugels van het voormalige slot. In de prachtige zalen zie je een compleet overzicht van Hongaarse kunst, van de stichting van de staat tot nu. Moderne kunst is te zien in het Ludwig Museum. In het Historisch Museum zijn voorwerpen te zien die gevonden zijn bij archeologische opgravingen in Hongarije. Ook staat er gerestaureerde kunst uit het voormalige paleis tentoongesteld.


Adres:

Budavári palota (District 1), Boedapest

Openingstijden:
De openingstijden verschillen per instituut die in het paleis zijn gevestigd.

Entreeprijzen:
De entreeprijzen verschillen per instituut die in het paleis zijn gevestigd.

Openbaar Vervoer:

Tram: 18 naar Dózsa tér
Bus: 16

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!