varosliget-boedapestboedapest-winter-budapestboedapest - foto matthijs bettmanBoedapestBoedapestBoedapest

Kinderspoorlijn Gyermekvasút

Deze spoorbaan, wordt (uiteraard onder toezicht) door kinderen bestuurd. De haltes van de spoorweg zijn ook goede vertrekpunten voor uitstapjes in de heuvels van Boeda. Zo gaat er bijvoorbeeld een kort pad van halte János-hegy naar de uitkijktoren 'Elizabeth', het hoogste punt van Boedapest. Vanaf halte Szepjuhásznč leiden bospaden naar uitzichtpunten op de berg Hárs.

Het kinderspoor (Gyermekvasút) werd gebouwd na de Tweede Wereldoorlog. Vergelijkbare projecten werden in de voormalige Sovjet-Unie geďntroduceerd in de jaren 1940. Er is een museum te vinden op het Hüvösvölgy station, dat een aantal overblijfselen uit het communistische tijdperk toont.

Het traject door bosrijk gebied is 11 km lang. Heenreis: van het Moszkva tčr met tram 56 tot de halte bij de tandradbaan en daarmee de berg Szčchenyi-hegy op (Városmajor). Vandaar ga je te voet naar de halte van de kindertrein. 

Boedapest_kinderspoor-boedapest

Haltes
Alle zeven haltes langs de route zijn populaire recreatieplekken. De meest favoriete haltes zijn Csillebérc, waar Challengeland Budapest met zijn high rope parcours te vinden is; Normafa, bekend om zijn prachtige landschap; de János-heuvel, de hoogste piek in Boedapest; Vadaspark, de thuishaven van een charmante dierentuin; en Hüvösvölgy, de site van het populaire restaurant Nancsi NENI.

Tip: je kunt het Kinderspoor combineren met een andere leuke activiteit; de 'libego' (stoeltjeslift). Zo breng je een hele dag door in de bergen rond Boedapest. Kijk hier voor de volledige beschrijving van de dagtocht.

Openingstijden variëren op basis van het seizoen. Bezoek de website van het Kinderspoor voor een up-to-date dienstregeling.

Ticketprijzen:
Tickets zijn verkrijgbaar voor de gehele route of voor reizen tussen de stations.
Volwassene - gehele route: HUF 700 enkele reis, HUF 1.400 retour 
Kind - gehele route: HUF 350 enkele reis, HUF 700 retour
Volwassene - tussen stations: HUF 500 enkele reis, HUF 1.000 retour 
Kind - tussen stations: HUF 300 enkele reis, HUF 600 retour

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!