BoedapestBoedapestBoedapestboedapest-winter-budapestboedapest - foto matthijs bettmanvarosliget-boedapest

Centrale Markthal, de grootste markthal van Boedapest

De Centrale Markthal (Nagyvársárcsamók) moet je echt gezien hebben als je Boedapest bezoekt. Het is de grootste van de 5 markthallen die aan het einde van de 19de eeuw zijn gebouwd in Boedapest. Het mooie historische gebouw trekt zowel toeristen als buurtbewoners aan die hier hun inkopen doen.

Boedapest_markthal-boedapest-2.jpgDit grote gebouw (ook wel Grote Markthal genoemd) had oorspronkelijk een inpandig kanaal waar goederen via het water konden worden geleverd. Door de jaren heen werd het gebouw steeds slechter onderhouden. In 1994 werd er daarom besloten tot renovatie en vandaag de dag straalt het gebouw weer de levendigheid uit die het vroeger had. Het is de grootste overdekte markt van Boedapest.

Verse waren
Hoewel het inpandige kanaal al lang verdwenen is, kunnen bezoekers nog steeds genieten van grote hoeveelheden verse producten, vlees en bloemen. Vooral de geuren binnen het gebouw zijn indrukwekkend. Zo ruik je vis en zo ruik je weer bloemen. Het is aan te raden om te gaan op zaterdagochtend. Dan pas zie je hoeveel mensen wekelijks deze markt bezoeken.

Alle Hongaarse producten, specialiteiten en delicatessen kun je vinden in de ruim 200 winkels in deze grote hal. Er komen per dag ongeveer 30.000 mensen op af voor goedkope producten als salami, groente, vers fruit, ganzenlever, kaviaar en pálinka of wel brandewijn. Vooral de paprika zie je er in vele soorten, kleuren en maten. Een beroemde lokale wijn is de Tokaji Aszú, ook wel de wijn der koningen, de koning der wijnen genoemd. Op de eerste verdieping vind je ook enkele restaurants en zaken voor een snelle hap.

Centrale Markt Hal
Vamhaz körút 1-3, Boedapest 

Openingstijden:
Geopend op maandag van 06.00 – 17.00 uur,
van dinsdag tot vrijdag van 06.00 – 18.00 uur, 
en op zaterdag van 06.00 – 14.00 uur. Zondag gesloten.

Openbaar Vervoer:
Metro: M2 naar Kálvin tér
Tram: 2, 47, 49

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!