BoedapestBoedapestBoedapestboedapest - foto matthijs bettmanvarosliget-boedapestboedapest-winter-budapest

Boedapest - Tussen Oost en West

Boedapest - Tussen Oost en West is een complete geschiedenis van de voormalige hoofdstad van het Oostenrijks-Hongaarse Rijk. Opgedeeld in twee delen kijkt het oude Boeda uit over het modernere Pest, eind negentiende eeuw ontwikkeld als tweede hoofdstad van het Oostenrijks-Hongaarse Rijk.

Boedapest_Boeken_Victor_Sebestyen_Boedapest_tussen_oost_en_westDe badhuizen getuigen van de Romeinse aanwezigheid begin tweede eeuw. Maar ook de tweehonderd jaar overheersing door het Ottomaanse Rijk hebben hun sporen nagelaten in de stad. Het zwaartepunt van de macht in Boedapest verschoof herhaaldelijk tussen Oost en West, zowel op cultureel, politiek als emotioneel vlak. Die machtsovernamen waren soms gewelddadig – met revoluties, bloedige gevechten, opstanden en oorlogen – en soms juist vreedzaam. Victor Sebestyen bespreekt het allemaal. Boedapest toont het verhaal van een stad met een rijke geschiedenis vol bijzondere en markante figuren en gebeurtenissen.

Victor Sebestyen is de veelgeprezen auteur van onder andere Lenin. Hij werd geboren in Boedapest en vluchtte als kind met zijn familie het land uit. Als journalist schreef hij onder andere voor Evening Standard, Daily Mail en The Times over het uiteenvallen van het communisme, de oorlogen in Joegoslavië en het einde van de Sovjet-Unie.

Over Lenin:
'Sebestyens biografie is niet alleen een treffende beschrijving van een door individueel handelen ontketende revolutie die structurele gevolgen had. Ze is ook een handvat om de revolutionairen anno nu in de peiling te krijgen.' NRC.

Boedapest - Tussen Oost en West
Victor Sebestyen
Spectrum, 2022
ISBN 9789000370313
€44,99 (hardcover)
€19,99 (ebook)

Bestel Boedapest - Tussen oost en west bij bol.com

Bestel het ebook bij bol.com

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!