BoedapestBoedapestBoedapestboedapest-winter-budapestvarosliget-boedapestboedapest - foto matthijs bettman

Geen kunst - Peter Esterhazy

In 'Geen kunst' wekt Péter Esterházy (Boedapest, 14 april 1950 – 14 juli 2016) zijn gestorven moeder tot leven. Terwijl hij aan zijn roman werkt, bezoekt hij haar dagelijks. Tijdens het middageten praten ze met elkaar, en meestal over voetbal, met stip het favoriete onderwerp van zijn moeder.

Boedapest_Boeken_Geen_Kunst_Péter_EsterházySteeds vertelt ze nieuwe verhalen. Over de jaren vijftig in Hongarije, over het ‘wonderelftal’ van Bern, over haar vriendschap met de voetbalgoden Hidegkuti en Puskás. De laatste maakte haar het hof en zorgde er in 1951 voor dat haar gezin niet werd gedeporteerd. Binnen de vier hoeken van dit speelveld positioneert de verteller zijn familieleden om hun bijzondere geschiedenis opnieuw gestalte te geven.

'Voetbal is haar hele leven, in het hoofd van mijn moeder heeft de wereld de vorm aangenomen van een voetbalveld.'


Péter Esterházy (1950-2016) stamde uit een adellijk geslacht van politici, schrijvers en kunstenaars. Hij gold als een van de belangrijkste naoorlogse Hongaarse schrijvers. Van hem verscheen in het Nederlands Een vrouwStroomafwaarts langs de DonauGeen kunst en Harmonica caelestis (bekroond met de Hongaarse Literatuurprijs, de Italiaanse Premio Circeo en de Duitse Herder-Preis).

Geen kunst
Péter Esterházy
de Arbeiderspers, 2017
ISBN 9789029510820
€19,99 (paperback)
€11,99 (ebook)

Bestel Geen kunst bij bol.com

Bestel het ebook bij bol.com

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!