Fooien
In veel horecagelegenheden in Boedapest, vooral in restaurants maar ook wel in grote koffiehuizen en hotels, wordt bedieningsgeld gerekend.
Dat is soms verwarrend omdat het niet overal consequent wordt toegepast. Het bedieningsgeld is in 2005 ingesteld om belasting te kunnen heffen over de fooien aan het bedienend personeel. Ook werkt bedienend personeel vaak tegen een heel klein basissalaris en moet het door zoveel mogelijk omzet te draaien aan de tafels de rest van het loon verzamelen.
Menu
Het percentage bedieningsgeld kan wisselen tussen de 10 en 15% over de basisprijzen zoals vermeld op de menukaart. Officieel moet op het menu bij de ingang en op de menukaarten aan tafel worden aangegeven dat er bedieningsgeld wordt berekend. Vaak is die mededeling lastig te vinden vanwege de kleine lettertjes of de plaatsing op een moeilijk zichtbare plek. Ook is de omschrijving soms cryptisch geschreven, zodat niet meteen duidelijk is of er nu wel of geen bedieningsgeld wordt berekend. Het kan dan een onaangename verrassing zijn als de rekening op tafel komt.
Nadeel van dit systeem is dat je als klant niet vrij bent om zelf te bepalen of en hoeveel fooi je wilt geven. Als de bediening niet naar wens is, betaal je toch fooi. Veel toeristen kennen het systeem niet of zijn niet op de hoogte dat in het gekozen restaurant bedieningsgeld wordt berekend. Ze zien de totaalprijs van de rekening en geven onbewust daar nog fooi bovenop. Kijk voordat je een restaurant binnengaat in Boedapest dus op de menukaart buiten naast de deur of vraag bij binnenkomst of bedragen inclusief of exclusief bedieningsgeld zijn.