BoedapestBoedapestboedapest-winter-budapestBoedapestboedapest - foto matthijs bettmanvarosliget-boedapest

Contra-Aquincum

Contra-Aquincum is de Romeinse naam voor Pest, zoals Boeda Aquincum was. Samen vormen zij nu de Hongaarse hoofdstad Boedapest.

Contra-Aquincum werd in het jaar 294 na Chr. gevestigd als onderdeel van de reorganisatie- en versterkingswerken van keizer Diocletianus. In zijn tijd was de Donau de grens, met Aquincum als grensplaats. Men was bezig om overal grensplaatsen te versterken door op de vijandelijke oever een bolwerk neer te zetten.

Contra-Aquincum bevond zich op de plaats waar zich nu het bruggenhoofd van de Erzsébetbrug bevindt. Nu is daar nog een ruďne te zien van het Romeinse fort. Onder glas blijven de overblijfselen uit de 3e eeuw bewaard.

Fort
Vanaf het einde van de 3e eeuw - om precies te zijn van 296 - stond hier dit fort van 84 x 86 meter breed. Het had muren van 3,5 meter dik en tien meter hoog en diende als een voorpost van de nabijgelegen stad Aquincum. Keizer Julianus en zelfs Constantijn de Grote hebben het fort bezocht.

Het plein zelf werd in 2010-2011 gerenoveerd op een mooie manier, de stad had er meteen een nieuwe plek bij om vrienden te ontmoeten en te genieten van een beetje zon tijdens de lunchpauze.

De leuningen rond de kijkgaten naar de ruďnes zijn een latere toevoeging. Let op de voormalige stroming van de Donau, die is uitgehouwen in de stenen bestrating, met Romeinse forten die langs de oevers zijn aangegeven. Deze lijn laat alle forten zien die ooit de Romeinse vijanden uit de buurt van Pannonia hielden.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!