Boedapest - Aquincum
Aquincum was een Romeinse stad aan de Donau. De nederzetting werd in de eerste eeuw na Christus gesticht en is een voorganger van de Hongaarse hoofdstad Boedapest. De resten ervan zijn te vinden in Óbuda, in het noorden van het op de rechter Donau-oever gelegen stadsdeel Buda.
Aquincum was eigenlijk een verdedigingswerk tegen de Kelten die aan de andere kant van de Donau woonden. Vanwege de gunstige ligging groeide Aquincum uit tot het industriële en economische hart van de Romeinse provincie Pannonia, waarvan het grondgebied een groot deel van het tegenwoordige Hongarije innam. De bloeitijd van Aquincum lag rond het jaar 200 na Chr.
Je vindt de opgegraven ruïnes van deze oude Romeinse stad op 3 kilometer ten noorden van Flórián tér, een plein in het centrum van Buda. De opgravingen strekken zich uit langs Szentendrei út, vlakbij het station van de suburbane spoorlijn die begint bij Bathyány tér.
Burgers
De stad werd in de eerste eeuw na Christus gesticht door de Romeinse legioenen die de regio waarin ze opgeroepen hadden bezet Pannonia noemden, het huidige Transdanubië. De militaire nederzetting bevond zich op de plek van het huidige Buda, ten zuiden van Árpád-brug. Aquincum was een burgerstad, omgeven door muren, met aquaducten, riolen en geplaveide straten. Ambachtslieden, handelaars en wijnbouwers woonden hier, maar in de vierde eeuw dwongen de herhaalde aanvallen van de barbaren de bevolking de stad uit. De hele stad verdween in de loop der tijd: de fundamenten kwamen aan het licht tijdens opgravingen die begonnen aan het eind van de achttiende eeuw en nog steeds voortduren.
Tegenwoordig is Aquincum een openluchtmuseum. Honderd meter verder ligt het amfitheater, dat vrij toegankelijk is. Lees meer over het zeer bezienswaardige museum Aquincum op deze pagina.