BoedapestBoedapestvarosliget-boedapestboedapest-winter-budapestBoedapestboedapest - foto matthijs bettman

Ruin pubs: sfeervol stappen in Boedapest

De 'ruin pubs' van het zevende district van Boedapest zijn een must als je houdt van uitgaan. Szimpla kert was een van de eerste ruďne pubs die werd geopend, maar inmiddels zijn er meer. De beste drie liggen op loopafstand van elkaar: ideaal voor een avondje kroeglopen.

Het zevende district in Boedapest, tot de Tweede Wereldoorlog de thuishaven van een bloeiende joodse gemeenschap, heeft zich ontpopt als een van de beste uitgaanswijken van het drukke Pest. Deze renaissance is te danken aan een reeks 'ruin pubs' (romkocsma in het Hongaars), waarvan de meeste te vinden zijn langs de straten achter de Grote Synagoge.

Elke ruine pub is uniek, maar ze delen allemaal bepaalde gelijkenissen. Het belangrijkste ingrediënt is meestal een verlaten gebouw, bij voorkeur met een braakliggend terrein in de buurt om picknicktafels neer te zetten. Dat klinkt niet echt gezellig, maar wacht maar tot het donker wordt, het sfeertje is echt iets aparts vooral met die gerecyclede inrichting en de coole vibe. Een beetje een Berlijns kraakpand gemixt met een bierhal in München. Drie van de beste ruin pubs liggen op loopafstand van elkaar - elk heeft zijn eigen persoonlijkheid, dus kies welke past bij je stemming en blijf daar plakken.

Szimpla kert
Szimpla kert was de eerste nog steeds misschien wel de beste in Boedapest. Verschillende ruimtes - waaronder een grote tuin - bieden ruimte aan honderden mensen, waardoor het een goede keuze is als je op reis bent met een groep vrienden. Naast bier vind je er ook wijn, cocktails en lichte maaltijden.
Boedapest_drinken-ruin-Szimpla-kert.jpg
Fogas ház
Fogas ház is meer dan een ruin pub en doet ook dienst als cultureel centrum voor het snel ontwikkelende gebied rond Klauzál ter, ooit het hart van de voormalige Joodse wijk in Boedapest. Je vindt er meer locals, maar het is er lang niet zo gezellig als bij Szimpla kert of andere ruin pubs.

Boedapest_drinken-ruin-Koleves.jpgKöleves
Er zijn veel plaatsen om een hapje te eten op een kroegentocht door dit deel van Boedapest, maar een hoogtepunt is Köleves ('steensoep'). Je vindt er gelukkig geen stenen in de soep: het menu is eclectisch, een mix van traditionele (en heerlijke) Hongaarse specialiteiten zoals meerval stoofpot geserveerd met noedels, met joodse verwijzingen zoals gebraden gans, maar ook internationale gerechten als pasta en couscous. Er zijn ook veel goede vegetarische keuzes. Reserveren is een must, vooral in het weekend.

Szimpla Kert
Kazinczy utca 14, Boedapest

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!