Boedapestboedapest-winter-budapestvarosliget-boedapestBoedapestBoedapestboedapest - foto matthijs bettman

Kerstmarkten Boedapest

Locatie: Boedapest

Boedapest is een uitgelezen locatie om kerst te beleven. In het bijzonder door de grote hoeveelheid en verscheidenheid aan kerstmarkten die de stad inkleuren met kerstsfeer. De kerstmarkten vallen allemaal in dezelfde periode, tussen eind november en begin januari. In het onderstaande overzicht is te zien welke kerstmarkt wanneer plaatsvindt.

Kerstmarkt op het Vörösmarty Plein
De bekendste en daarmee populairste kerstmarkt van Boedapest vind je op Vörösmarty Plein. Het Vörosmarty Plein staat bekend om de leuke winkels die er te vinden zijn zoals H&M en Bershka, maar met kerst wordt het hele plein omgetoverd tot één grote kerstmarkt. Met ongeveer 100 kraampjes is dit een van de grootste kerstmarkten van Europa. De locals zoeken hier hun kerstboom uit en samen met de locals zie je toeristen genieten van culinair Boedapest, waarvan een mix van geuren over de hele markt te ruiken is. De markt staat er ook om bekend dat er handgemaakte kerstdecoraties verkrijgbaar zijn. Van 26 november tot en met 31 december staat de markt op het bekende winkelplein.

Advent Fair bij de Sint-Stefanusbasiliek
Ongeveer gelijktijdig met de kerstmarkt op het Vörösmarty Plein is er een kerstfair op het plein bij de Sint-Stefanusbasiliek. Deze fair duurt van 26 november tot 1 januari. Naast ambachtelijke souvenirs en handgemaakte versnaperingen is er vooral veel te doen op deze kerstmarkt. Zo kun je er schaatsen wat voor kinderen van 4 tot 14 jaar zelfs gratis is. In het weekend worden er trainingen gegeven om het schaatsen onder de knie te krijgen. Op 1 december is de officiële openingsceremonie van de Advent Fair waarbij de eerste kaars op de Adventskrans wordt aangestoken. Diezelfde dag zal er een spectaculaire lichtshow zijn en een volksdans om je op te warmen.

Tussen 4 en 6 december zullen bekende Hongaren zich verkleden als de Kerstman en als de Kerstman verhalen vertellen en liedjes zingen. Tussen 13 en 15 december kan iedereen meedoen aan het maken van ijssculpturen. In het weekend zullen de resultaten hiervan getoond worden.

Kerst op het Erzsébet plein
In hartje Boedapest wordt Kerstmis van 1 december tot 31 december gevierd met een gastro festival op het Erzsébet plein. Op dit plein focussen 50 tot 60 ambachtelijke voedselproducenten zich elke maand op een ander, jaarlijks terugkerend thema. In november draait het allemaal om wijn en gans, in december om kerst, in januari wordt het varkensslachtfeest gevierd en in februari ziet het plein geel van de kazen. Wat er altijd te vinden is, is Hongaars gastronomisch eten.

Cultureel festival en Xmas Fair bij het Városháza Park
Omdat er nog geen kerstgerelateerde feestjes genoeg zijn, wordt dit jaar voor de eerste keer het Winter Festival georganiseerd van 26 november tot 24 december. Er zal te zien zijn hoe een typisch authentieke Hongaarse kerst eruit ziet met verschillende Hongaarse tradities. Daarnaast is er een bomvol programma met theatervoorstellingen en concerten. En natuurlijk kunnen gepaste hapjes en drankjes niet ontbreken.

Kerstmarkt in de Király Passage
Een kerstmarkt met een feestelijke sfeer waar, tussen kleding, sieraden, tassen en andere accessoires ook een verzameling aan ambachtelijk etenswaar te proeven is. De markt is vanaf 29 november tot 30 december elke zaterdag en zondag te bezoeken van 11.00 uur tot 19.00 uur. De markt is overdekt en biedt daardoor bescherming tegen de winterse kou.

Kerstmarkt bij Hotel Gozsdu Court
In de weekenden (vrijdag, zaterdag en zondag) van 28 november tot 22 december zal in en bij hotel Gozsdu Court tussen 12 en 18 uur een kerstmarkt zijn. Hier is onder andere antiek, vintage, retro en design te vinden. Deze markt is een aanrader voor jongeren in de studenten- en startersleeftijd.

Kerstmarkt in het Paleiskwartier
Van 1 december tot 23 december van 11.00 uur tot 19.00 uur vindt een kerstmarkt plaats op het plein in het Paleiskwartier in het stadsdeel Boeda. Deze plek is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een populaire en culturele festivallocatie.

Kerstmarkt Corvin Plaza
Van alle kerstmarkten bij winkelcentra in Boedapest zou de kerstmarkt bij Corvin Plaze als één van de mooiste versierd zijn. Alleen daarom al het bezoeken waard!

Kerstmarkt op de grote markt van Óbuda
Zeker als er sneeuw ligt is dit stukje Boedapest, dat iets verder uit het centrum ligt, een reis waard tussen 26 november en 22 december. Óbuda is altijd al pittoresk, maar hier wordt extra nadruk op gelegd door de kerstmarkt. Op het programma staan activiteiten voor jong en oud en natuurlijk is hier ook weer die typische Hongaarse keuken te proeven en zijn er handgemaakte spullen te koop.

Kort samengevat: Kerst in Boedapest is niet saai.., er zijn meer volop Kerstmarkten. Goed om te weten: Boedapest is in 2013 door de Daily Mail uitgeroepen tot de goedkoopste kerstmarkten stad in Europa.