boedapest - foto matthijs bettmanvarosliget-boedapestBoedapestBoedapestboedapest-winter-budapestBoedapest

Sint Maarten viering met gans en wijn

Locatie: Boedapest

Op 11 november wordt in verschillende delen van Europa, waaronder ook Boedapest, Sint Maarten gevierd. Wel overal op een andere manier. In Nederland zijn de feesten Sint Maarten en Halloween een klein beetje vergelijkbaar. Sint Maarten is geen griezelfeest, maar met beide evenementen gaan kinderen langs de deuren met de vraag om snoepgoed.

In Boedapest wordt het feest van Martinus van Tours, die hier Saint Martin's Day wordt genoemd heel anders gevierd. Traditiegetrouw wordt deze dag gevierd met gans en wijn. Daarom zullen veel restaurants speciale ganzen-menu's serveren. Sint Maarten is onderdeel van het Nieuwe Wijn en Gans Festival.

Er zijn verschillende verhalen die de oorsprong van dit menu vertolken. En verhaal vertelt dat Sint Maarten te bescheiden zou zijn om zichzelf als bisschop te laten inwijden, zodat hij zichzelf verstopte. Volgens dit verhaal hebben ganzen hem verraden en zou dat de reden zijn dat er gans wordt gegeten. Een andere reden zou zijn dat ganzen een preek in de kerk verstoorden en daarom werden opgegeten.

De viering van Sint Maarten met gans is niet typisch Hongaars, terwijl gans wel een typisch Hongaars gerecht is. Ook in Oostenrijk en Duitsland wordt er op deze dag gans gegeten. Martinigansessen en Martinsgansessen heet dit dan.