boedapest - foto matthijs bettmanBoedapestBoedapestBoedapestvarosliget-boedapestboedapest-winter-budapest

Boeda

Boeda (Hongaars: Buda) is een van de beide samenstellende delen van de Boedapest. Boeda ligt op de rechteroever (westoever) van de Donau en was eeuwenlang een afzonderlijke stad, tot het in 1873 werd verenigd met het er tegenover gelegen Pest.

De Burcht is het voornaamste deel van deze wijk, lees meer over dit gedeelte van Boeda op de pagina over de Burcht.

Westelijk Buda
De Elizabeth uitkijktoren (Erzsebet kilátó) ligt op de hoogste berg van de stad, met 527 meter. Je komt er met de stoeltjeslift (Libego), vanaf de terminal van bus 291.

Boedapest_wijken-boeda--1.jpgHeuvels van Boeda

De tandradtram (Fogaskerekű) en het Kinderspoor (Gyermekvasút) in de heuvels van Boeda vormen een welkome ontsnapping uit de stad. De tandradtram, tramlijn 61, vertrekt vanaf Városmajor en is bereikbaar met tram 59 of 61 vanaf Szell Kálmán ter. Het baantje klimt door de beboste heuvels van Boeda naar de top. Je kunt het Kinderspoor nemen door de heuvels om Hűvösvölgy heen, tram 61 leid je vervolgens terug naar Szell Kálmán ter. In de tandradtram kun je de lokale openbaar vervoerkaarten gebruiken, maar voor de Gyermekvasút moet je een apart kaartje nemen.

Boedapest_wijken-boeda--2.jpgZuidelijk Buda
De Citadel, het voormalige fort bovenop Gellerthegy, biedt een prachtig panorama over het centrum van Boedapest met inbegrip van de rivier de Donau, de Burcht van Boeda en Pest. Voor het beste uitzicht neem je de trap naar beneden voor het Vrijheidsbeeld. De Citadel bereik je met de lokale bus 27. De bushalte heet Busulo Juhász (Citadel), maar de citadel zelf ligt op 600 meter afstand verder, een wandelingetje langs Szirtes utca.

Gellert Hotel en Bad bij Szent Gellert ter is een zeer populair badhuis onder toeristen. Het is de moeite waard hier rond te kijken, zelfs als je niet van plan om te zwemmen (in de zomer is het buitengedeelte  open voor bezoekers, voor de toegang tot het overdekte gedeelte moet je betalen).

De Rotskerk (Sziklatemplom), aan de zuidoostelijke rand van de Gellert-heuvel, is ontstaan uit een natuurlijke grotsysteem. Net als de Lourdes grot is dit ook een religieuze plek. Zoek naar het grote witte kruis of het standbeeld van koning Sint Stephen: de kerk ligt onder het kruis, naast het standbeeld.

Boedapest_wijken-boeda--3.jpgMemento Park
Ook de Sovjet Soldaat in het beeldenpark (Memento Park, op de hoek van Balatoni út en Szabadkai utca) is de moeite waard in Zuid-Boeda. Dit openluchtmuseum is in een klein uurtje met het openbaar vervoer te bereiken. Het grootste deel van Memento Park is doorsnee Midden-Europees, maar wereldwijd uniek is de collectie van de voormalige openbare standbeelden uit de socialistische tijd. Je vindt er een tentoonstelling van de revolutie van 1956 en de politieke veranderingen van 1989-1990 en er is ook een filmvertoning over de geheime dienst. Heel bijzonder zijn de originele souvenirs die je hier kunt kopen, zoals t-shirts die de draak steken met het communisme, replica's van Trabantjes, cd's met liedjes uit de Hongaarse communistische strijd en reproducties van lidmaatschapsboekjes van de Hongaarse Communistische Partij. 

Boedapest_wijken-boeda--4.jpgNoordelijk Buda
Ook hier vind je interessante musea. Het Museum van Victor Vasarely bij Szentlelek Ter is bijvoorbeeld de moeite waard: het omvat het werk van Vasarely, een belangrijke kunstenaar uit de 20ste eeuw op het gebied 'optical-art'. De werken zijn uitstekend en leuk om naar te kijken.

Je vindt hier ook verschillende eilanden: Margaretha-eiland is verbonden met de stad door Árpád Bridge naar het noorden en de Margaretha brug naar het zuiden - goed voor urenlange wandelingen in de grote parken. Op het Hajógyári-sziget eiland in de Donau wordt ieder jaar het Sziget Fesztivál georganiseerd, in augustus. Het is het populairste zomerfestival van Centraal-Europa en trekt meer dan 300.000 bezoekers. Jong en oud, Hongaars of buitenlander - iedereen vindt hier passend entertainment.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!