BoedapestBoedapestBoedapestvarosliget-boedapestboedapest-winter-budapestboedapest - foto matthijs bettman

Overzicht van de leukste wijken van Boedapest

Boedapest heeft zoveel leuke wijken dat je gauw de draad kwijtraakt. Zonde, want het is zeker de moeite waard ook even de andere districten mee te pikken buiten de centra van Boeda en Pest. Volg ons overzicht en je raakt nooit meer de weg kwijt!

De Burcht (Várnegyed) is de mooiste en meest historische wijk van de stad. Deze buurt dateert uit de 13e eeuw. Dit is de wijk I, een kleine wijk rond het plateau met het Koninklijk Paleis. Het Kasteeldistrict wordt begrensd door de middeleeuwse muren. In het noordelijke gedeelte vind je kleine kronkelende straatjes met oude huizen - hier vind je ook de St. Matthiaskerk en het Vissersbastion.
Boedapest_wijken-overzicht-Varnegyed.jpg
Boedapest_wijken-overzicht-Vizivaros.jpgWaterstad (Víziváros) is een lange, smalle wijk ingeklemd tussen de Burcht en de Donau: district II. Víziváros is historisch de wijk waar vissers en ambachtslieden woonden en werd gebouwd op de steile helling van de kasteelheuvel, vandaar dat je hier weinig wegen vindt maar des te meer smalle steegjes en trappen. De hoofdstraat, Fo utca, loopt van noord-zuid door de Víziváros, evenwijdig aan de rivier. Een mooie maar ook dure wijk!

Rozenheuvel (Rózsadomb) wordt gevormd door een deel van de heuvels van Boeda en maakt ook deel uit van district II. Deze woonwijk ligt het dichtst bij het centrum van de stad en is dan ook een van de meest modieuze en luxueuze buurten van de stad. De andere heuvels van Boeda bestaan uit talrijke afgelegen wijken die helemaal niet aanvoelen alsof je hier in een hoofdstad bent. De wijken staan hier over het algemeen bekend onder de naam van de heuvel waarop ze gevestigd zijn.

Óbuda vormt district III en bestaat voornamelijk uit woonwijken, maar je vindt hier ook een groot aantal hotels. Dit is een belangrijk deel van Boedapest, met de uitgebreide Romeinse ruďnes van Aquincum en het belangrijkste plein van de stad.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!