varosliget-boedapestboedapest-winter-budapestBoedapestBoedapestBoedapestboedapest - foto matthijs bettman

Ferencváros: een wijk van uitersten

Ferencváros is de Franse wijk van Boedapest, waar je de Kálvin Tér en het Holocaust Memorial Center kunt bezichtigen. Hier vind je ook de Centrale Markthal langs de Donau. In deze wijk ligt ook Ferencvárosi Torna club, een bekende sportverenging in Boedapest die al bestaat sinds 1899. De club staat vooral bekend vanwege het voetbal en wordt ook wel “Fradi” genoemd.

Ferencváros is een van de meest diverse wijken van Boedapest en ontwikkelt zich snel. Het gebied heeft te kampen met ernstige sociale en milieuproblemen. De wijk heeft veel monumenten die aan renovatie toe zijn. Het grootste ontwikkelingsproject vindt op het moment plaats op het voormalige Expo '96 terrein aan de Donau.

Het nieuwe Nationale Theater aan de Pest kant van de Donau in de buurt van de Rákóczi brug werd een paar jaar geleden gebouwd. Naast het Nationaal Theater werd het Paleis van de Kunsten voltooid in 2005. Het herbergt de nationale concertzaal en het Ludwig-museum.

Boedapest_wijken-ferencvaros-2.jpgHolocaust Memorial Center
District IX. heeft ook een van de belangrijkste joodse bezienswaardigheden van Boedapest te bieden: naast de synagoge aan de Páva-straat opende in 2004 het Holocaust Memorial Center (Holokauszt Emlékközpont). De permanente tentoonstelling brengt de vervolging van de Hongaarse Joden en Roma in beeld. De exposities zijn geschikt voor kinderen boven de 12 jaar.

Adres: Páva utca 39, district IX,
M3 metro, trams 4,6 Ferenc körút stop
Openingstijden: di-zo: 10.00-18.00

Boedapest_wijken-ferencvaros-3.jpgCentrale Markthal
De Centrale Markthal ligt ook in district IX: een van de beste plekken in Boedapest om te zoeken naar Hongaarse voedingsmiddelen, paprika, wijn en souvenirs. De eerste verdieping biedt een aantal grote fastfoodzaken in Hongaarse stijl. Het is gehuisvest in een historisch gebouw met mooie architectuur. De meeste dagen van de week vind je er een grote verscheidenheid aan groenten, fruit, vlees en zuivelproducten.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!