boedapest-winter-budapestBoedapestboedapest - foto matthijs bettmanBoedapestBoedapestvarosliget-boedapest

Met de auto naar Boedapest

Als je met de auto naar Boedapest rijdt, is het goed om te weten dat het autorijden in Hongarije één groot avontuur is. De Hongaren nemen de verkeersregels niet al te serieus, daarom is het handig om op je hoede te zijn.

Bij het kiezen van de aanlooproute naar Boedapest gaat het om mooi of minder druk. Dat wil zeggen tussen de noordelijke route, de Sauerlandautobahn en de zuidelijke route, de Rechtsrheinische Autobahn Köln. De Sauerlandautobahn is veruit de mooiste aanlooproute door Duitsland, maar 's zomers erg druk.

De Rechtsrheinische Autobahn Köln is de beste keuze als je met een caravan of grote camper reist. Andere routes bevatten hooggelegen viaducten, wat met een caravan of camper lastig kan zijn. Overigens kent deze laatste Autobahn nog een variant, namelijk de Linksrheinische Autobahn.

Let onderweg wel goed op de maximum snelheid in Duitsland.  Op de meeste autosnelwegen geldt een richtsnelheid van 130km/u, maar dit geldt niet voor alle snelwegen. Voor sommige stukken op de snelweg bestaat namelijk wél een snelheidslimiet. Dit heeft te maken met milieu- en/of geluidshinder. Houd de borden goed in de gaten en voorkom dat je wordt geflitst.

Wat kilometers betreft, ontlopen de 3 Duitse aanlooproutes elkaar niet of nauwelijks. Voor de autowegen M1 en M3 in Hongarije is een vignetsysteem van toepassing. De vignetten zijn verkrijgbaar in verkoopplaatsen bij de grens en -op de route- in pompstations.

Overal kun je diesel, loodvrije en normale benzine tanken en daarvoor contant betalen. Er zijn al meer dan 50 pompstations waar je LPG kunt tanken. De lijst van deze pompstations vind je in het boekje: `LPG gids Europa`, dat bij grotere pompstations en de ANWB in Nederland verkrijgbaar is.

Belangrijke afwijkende verkeersregels:
* Je moet overal buiten de bebouwde kom met dimlicht rijden. De politie controleert streng op nakoming van deze regel.
* Het maximaal toegestane alcoholpromillage is 0,0!
* Het centrum van Boedapest is voor privégebruik van de auto verboden gebied.
* Op bergwegen en andere hellende wegen heeft stijgend verkeer voorrang op dalend verkeer.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!