boedapest-winter-budapestBoedapestboedapest - foto matthijs bettmanvarosliget-boedapestBoedapestBoedapest

Het Bodemloze Meer (Feneketlen tó)

Het 'bodemloze meer' ligt in een mooi park in Buda, omgeven door veel standbeelden en diverse speeltuinen. De cisterciënzer kerk van St. Emeric op de achtergrond zorgt voor een geweldig plaatje...

Boedapest_parken-feneketlen-to.jpgHet grote meer (het meet wel een hectare) is verrassend genoeg niet helemaal bodemloos, maar toch nog altijd erg diep: zo tussen de 4,5-5 meter. Het meer ligt op het terrein van een voormalige steenfabriek, waar de klei in de grond gebruikt werd om stenen te bakken.

Volgens de oude verhalen van de werknemers werd per ongeluk een bron aangeboord tijdens de werkzaamheden, waarop de kuil werd gevuld met water. Het officiële verhaal is echter minder dramatisch. Nadat de steenfabriek gesloten werd aan het eind van de negentiende eeuw, begon grondwater langzaam in de kuil te sijpelen totdat er een gigantisch meer was ontstaan.

Het park
Het meer trekt alle aandacht, maar het omliggende park is ook heel aardig. Je vindt er een wandelpad rond het meer en veel locals komen hier voor een wandelingetje - of om te genieten van het landschap vanaf een van de banken. Verschillende standbeelden en monumenten sieren het park, waaronder een gedenkteken gewijd aan Bela Bartók, de bekende Hongaarse componist en pianist. 

Kerk van St. Emeric
Met uitzicht op het meer en het park heeft de Cisterciënzer kerk St. Emeric (Szent Imre Templom) best een aardig plekje te pakken. De kerk ziet er veel ouder dan die in werkelijkheid is: het pand werd gebouwd in 1936-1938 volgens een neo-barok ontwerp van de Hongaarse architecten Gyula Wälder en István Pázmándy. De oorspronkelijke plannen omvatten ook een klooster, maar dat werd nooit gebouwd. Het is de moeite waard om een ​​kijkje binnen te nemen naar het rijk versierde altaar en de kansel bewonderen. Het plafond is versierd met kleurrijke bloemen en geometrische motieven.

Boedapest_parken-feneketlen-to2.jpgHapje eten bij Hemingway
Trek gekregen? Strijk neer bij Hemingway, een stijlvol Italiaans-Hongaars restaurant op een schitterende locatie in het kleine park. Je kijkt er uit over het meer. Hemingway heeft een gevarieerd en steeds wisselend menu en een prachtig terras. Je vindt er ook pizza en pasta (1290Ft naar 2490Ft) als je een snelle hap zoekt. De zondagse brunch is een echte publiekstrekker.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!