BoedapestBoedapestboedapest - foto matthijs bettmanvarosliget-boedapestBoedapestboedapest-winter-budapest

Fűvészkert, de oudste botanische tuin van Boedapest

Füvészkert, de oudste botanische tuin in Boedapest, is een heerlijke drie hectare grote tuin met een verscheidenheid van exotische plantensoorten, van bonsai bomen tot orchideeën en palmbomen. De tuin is een aangenaam toevluchtsoord in deze bruisende stad en een welkome afwisseling voor de vele attracties die je aandacht vragen in het centrum van Boedapest.

Boedapest_parken-Fuveszkert.jpgDe geschiedenis van de tuin gaat terug tot 1771, toen het werd opgericht door kardinaal Peter Pázmány van de universiteit van Trnava (nu Slowakije). De tuin werd enkele malen verplaatst tot in 1847 een nieuw thuis werd gevonden op het domein van de familie Festetics. Hun huis, een neoclassicistisch herenhuis uit de vroege negentiende eeuw, bevat nu een bibliotheek met een groot herbarium en tal van historische tuinbouwboeken. Het huis functioneert ook als administratief centrum van de tuin.

Palmenhuis
Er zijn ongeveer zevenduizend plantensoorten te bezichtigen in de botanische tuin van Füvészkert. Het meest iconische gebouw in de tuin is de Pálmaház, het negentiende-eeuwse palmenhuis met palmbomen en andere tropische planten van rond de evenaar.

In de omgeving zijn meer kassen met weer andere tropische en subtropische planten te vinden, waaronder allerlei soorten cactussen, orchideeën en bromelia's. Het Victoria House - een speciaal gebouwde achthoekige kas - is de thuisbasis van de reuzenwaterlelies uit de Amazone. Net zo interessant zijn de indrukwekkend grote vleesetende planten die zijn geplaatst rond het meertje.

Er zijn ook verschillende meren buiten. Net ten noorden van de kas vind je een rechthoekig meer met  lelies en de prachtige Aziatische tuin is ingericht rond een kleine natuurlijke vijver. De tuin is voorzien van Japanse kersenbomen, een bamboebos, en een mooie collectie van bonsai bomen.

Enkele andere opmerkelijke gebieden in Füvészkert zijn onder meer de tuin met medische kruiden en specerijen in de buurt van het palmenhuis en de taxonomische tuin bij de ingang, waar planten zijn gerangschikt volgens hun soort. In het midden van de tuin vind je een arboretum met wel achthonderd verschillende soorten bomen en struiken.

Een aantal van de gedenktekens in de tuin verwijzen naar historische figuren op het gebied van plantkunde en tuinbouw, zoals de negentiende eeuw botanici Pál Kitaibel en Samuel Diószegi. In 2005 won de Botanische Tuin de Hongaarse Heritage Award, en sindsdien wordt het beschermd als cultureel erfgoed.

Fuveszkert
Illés utca 25, Boedapest 

Met openbaar vervoer: metro lijn 3. (blauw), Klinikák

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!