varosliget-boedapestboedapest-winter-budapestBoedapestBoedapestBoedapestboedapest - foto matthijs bettman

Geld opnemen en wisselen

Het officiële betaal­middel in Hongarije is de forint (HUF). De standaardkoers geeft voor 1 euro ongeveer 310 forint, maar de laatste jaren wisselt de koers sterk.

De euro is nog niet ingevoerd in Hongarije, maar in veel hotels en campings kan wel met euro's betaald worden. In de toeris­tische gebieden worden euro's vaak ook in de winkels, restaurants en super­markten geaccepteerd. Let op: je hoeft niet in euro's te betalen als daarom wordt gevraagd. Je mag altijd in forint betalen, ook al staan op een prijslijst enkel de bedragen in euro vermeld!

Geld wisselen
Geld wisselen is alleen toegestaan op plaatsen met een officiële vergunning. Het ontvangen bonnetje dien je tijdens het gehele verblijf in Honga­rije te bewaren. Bij wisselen buiten de officiële kanalen ben je zelf verant­woordelijk en loop je het risico slacht­offer te worden van oplichting. Omdat in Boedapest  meer dan voldoende geld­automaten staan, adviseren wij je geen euro's te wisselen in Hongarije, maar geld rechtstreeks op te nemen via de geldautomaat. Dit is vaak de meest goedkope en veilige manier.

De meeste wissel­kantoren accepteren travellers cheques gesteld in vaste valuta­bedragen. Deze worden gewisseld tegen de dag­koers zoals vast­gesteld door de Hongaarse Nationale Bank. Bij uit­betaling van de cheques is een legiti­matie vereist. Met de meest gang­bare credit­cards (AMEX, Diners Club, EnRoute, Euro/Mastercard, JCB, VISA) kan geld worden opgenomen bij banken en geld­automaten, Ook in veel hotels, restaurants en winkels kan ermee betaald worden. De emblemen bij de ingang geven aan welke kaarten worden geaccepteerd.

Je mag in Honga­rije onbeperkt geld en/of deviezen invoeren. Echter, als je meer dan 1 miljoen forint of valuta in cash of deviezen in wilt voeren, moet je bij de grens hiervan een schriftelijke melding maken.

Openingstijden banken
De meeste banken in Boedapest zijn door de weeksvan 8.00 tot 16.00 uur geopend, sommige zijn ook open op zaterdag. Op zondag zijn alle banken gesloten. In post­kantoren kun je met een bank- of credit­card geld opnemen. Het is mogelijk om in Neder­land of België forinten te kopen, maar de wissel­koers is vaak veel ongunstiger dan in Honga­rije zelf en je moet het geld meest­al een paar dagen van tevoren bestellen.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!